ßßß
Składniki:1 szklanka wody2 duże łyżki suchych drożdży1 duża łyżka brązowego cukru1 duża łyżka wanilii3 szklanki mąki z miękkiej pszenicy (można użyć 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału i 1,5 szklanki mąki białej)1/4 szklanki oleju1 szklanka posiekanych orzechów pekanowych3 duże łyżki miodu lub syropu z agavyNa polewę:1/2 szklanku oleju kokosowego1/2 szklanki karobu w proszku1 łyżka miodu lub syropu z agavy1 łyżka masła orzechowegoW celu przygotowania ciasta, drożdże i brązowy cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Czekamy aż zaczną „pracować”. Wówczas dodajemy resztę składników (wanilia, mąka, olej). Dobrze mieszamy przez kilka minut, po czym zostawiamy ciasto do wyrośniecia. Powinno podwoić swoją objętość.Kiedy to sie już stanie, wyrabiamy ciasto jeszcze raz i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy orzechami pekanowymi i polewamy miodem lub syropem z agavy. Następnie zawijamy wszystko w rulonik, tak by orzechy znalazły się w środku.Ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 3 cm. I układamy na blasze.Zostawiamy znów do wyrośnięcia, tak by jeszcze raz podwoiły swoją wielkość.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 375 F (190 C) na około 25 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy bułeczki, by nieco przestygły. W tym czasie przygowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku mieszając, aż się rozpuszczą. Polewamy bułeczki polewą i czekamy, by nieco zastygła. Można (opcjonalnie) posypać je jeszcze raz z wierzchu posiekanymi orzechami pekanowymi.Smacznego!