Wykonanie
Bułeczki pekanowe to smaczna opcja nie tylko deser, czy przekąskę, ale także na śniadanie.
Orzechy pekanowe bogate są w
białko, błonnik, węglowodany i różne składniki odżywcze, takie jak np. witamina C, B, E, K. Karob to dobre źródło magnezu i błonnika, żelaza, wapnia, fosforu i witamin z grupy B.Bułeczki pekanowe są bardzo pożywne i smaczne oraz łatwe w wykonaniu.

Składniki:1 szklanka
wody2 duże łyżki suchych
drożdży1 duża łyżka
brązowego cukru1 duża łyżka
wanilii3 szklanki
mąki z miękkiej pszenicy (można użyć 1,5 szklanki
mąki z pełnego przemiału i 1,5 szklanki
mąki białej)1/4 szklanki
oleju1 szklanka posiekanych
orzechów pekanowych3 duże łyżki
miodu lub
syropu z agavyNa polewę:1/2 szklanku
oleju kokosowego1/2 szklanki karobu w proszku1 łyżka
miodu lub
syropu z agavy1 łyżka
masła orzechowegoW celu przygotowania ciasta,
drożdże i
brązowy cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Czekamy aż zaczną „pracować”. Wówczas dodajemy resztę składników (
wanilia,
mąka,
olej). Dobrze mieszamy przez kilka minut, po czym zostawiamy ciasto do wyrośniecia. Powinno podwoić swoją objętość.Kiedy to sie już stanie, wyrabiamy ciasto jeszcze raz i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy
orzechami pekanowymi i polewamy
miodem lub
syropem z agavy. Następnie zawijamy wszystko w rulonik, tak by
orzechy znalazły się w środku.
Ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 3 cm. I układamy na blasze.Zostawiamy znów do wyrośnięcia, tak by jeszcze raz podwoiły swoją wielkość.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 375 F (190 C) na około 25 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy bułeczki, by nieco przestygły. W tym czasie przygowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku mieszając, aż się rozpuszczą. Polewamy bułeczki polewą i czekamy, by nieco zastygła. Można (opcjonalnie) posypać je jeszcze raz z wierzchu posiekanymi
orzechami pekanowymi.Smacznego!