ßßß
Przez Marzena 10 grudnia 2017Składnikimąka przenna z pełnego przemiału (lub mąka orkiszowa) - 1 szklankaolej kokosowy/masło kokosowe - 1/2 szklankidaktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 3/4 szklankibrązowy cukier lub kokosowy puder - 2 łyżkivanilia - 1/2 łyżeczkiszczpta solicukier kokosowy lub brązowy zmielony na puder do obtaczania ciasteczek po upieczeniu. - 1/2 szklankinaisona chia - 1 łyżeczkaInstrukcjeWcześniej przygotowaną masę daktylową miksujemy dokładnie w blenderze lub robocie kuchennym z olejem kokosowym i cukrem pudrem.Tostujemy orzechy włoskie lub takie które akurat mamy w domu. Użyłam w tym przepisie pecans. Tostujemy albo w piekarniku (15 min w temp ok 180C) albo na suchej patelni. Po tostowaniu, siekamy na drobno i dodajemy je do masy masy daktylwo-olejowej(punkt 1), mieszamy.Dodajemy mąkę i resztę składników delikatnie mieszamy. Ciasto formujemy w długie rulony i kroimy albo wybieramy każdy inny kształt który nam pasuje.Pieczemy w temp 375F (200), 15 min.Po upieczeniu jeszcze ciepłe casteczka obtaczamy w cukrze pudrze albo w mące kokosowej.