Dziś chciałabym przedstawić przepis na przepyszny bananowy keks. Nie jest on trudny w wykonaniu i smakuje wyśmienicie. Prawie zawsze go piekę, gdy tylko spodziewam się gości.BARDZO POLECAM!!!Składniki:- 3 i 1/2 szklanki mąki- 1 i 1/2 szklanka cukru- 1 szklanka posiekanych włoskich orzechów- 2/3 szkl. oleju- 4 jajka- 4 średnie banany- 2 tabliczki gorzkiej czekolady- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cytryna- szczypta soli- tłuszcz do posmarowania formyWykonanie:Olej wraz z cukrem, solą i skórką z cytryny ubijać mikserem aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodawać po jednym jajku i nadal ubijać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Do powstałej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy, wszystko delikatnie mieszamy. Tak zrobione ciasto wylewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i pieczemy ok. 50 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.SMACZNEGO !!!