Wykonanie
I jeszcze na dziś chciałabym zaprezentować Wam przepis na smaczne kokosanki. Osobiście bardzo je lubię i nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych a zarazem bardzo pasują na różnego rodzaju uroczystości. Spróbujcie koniecznie!!!Składniki na ciasto:- 1 kostka
margaryny- 1 szkl.
cukru- 4
jaja- 1 1/2 szkl.
maki krupczatki- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na polewę:- 1 kostka
margaryny- 1 szkl.
cukru- 1/2 szkl.
wody- 3 łyżki
kakao- 1 kieliszek
wódki-
Wiórki kokosowe do posypywania kokosanekWYKONANIE CIASTA:
Margarynę roztopić i pozostawić do wystygnięcia, następnie dodawać po 2
żółtka i ucierać,
potem mąkę z proszkiem, na końcu dodać pianę( ubita z
białka i
cukru). Tak przyrządzone ciasto pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C. Następnie ciepłe ciasto kroimy na małe kawałki. Robimy polewę( roztapiamy
margarynę, dodajemy resztę składników ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę). Pokrojone kawałki ciasta moczymy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi.