Wykonanie

Paszteciki z barszczem to idealna przekąska imprezowa. U mnie w domu paszteciki często pojawiają się w formie drożdżowej (klik) lub w cieście francuskim (klik). Dzisiaj chcę się z
Wami podzielić przepisem jaki dostałam od mojej wspaniałej sąsiadki :) Ciasto
piwne wychodzi cudownie delikatne i kruchuteńkie. Pięknie się z nim pracuje. Ładnie się skleja i kroi. Doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju paszteciki. Następnym razem pokuszę się o wykorzystanie go np do wytrawnych babeczek i dam znać jak ciasto sprawdza się w tej roli :) Koniecznie sie skuście, bo robi się błyskawicznie, a paszteciki wychodzą pyszne. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno :) Bardzo Wam polecam :)Składniki:2,5 szkl
mąki pszennej250g
masła lub
margaryny1/2 szkl
jasnego piwaszczypta
soliponadto:1
jajko roztrzepane do posmarowania
kminek lub
sezam do posypaniaok 750g farszu (u mnie ugotowane
mięso drobiowe z rosołu+1
jajko + duszona cebulka+przyprawy)Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 mm (ok. 30x50cm)Prostokąt podzielić wzdłuż na pół (powstaną dwa pasy o wymiarach ok. 15x50 cm). Na każdy z nich nałożyć farsz i skleić wzdłuż jego boki. Łączenie zrolować pod spód.
Ostrym nożem kroić rulon w ukośne romby lub prostokąty. (powinno ich wyjść ok 20 szt dużych lub 30 mniejszych)Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
kminkiem lub
sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 20-25 minut na złoto. Podawać z barszczem czerwonym. Ciasto doskonale sprawdzi się również z innymi farszami np z kapuściano-
grzybowym na Święta. Smacznego :)


