Wykonanie

Cudownie kremowy, delikatny, orzeźwiający, cudownie
cytrynowy, Idealny!!!! Jeden z najlepszych jakie jedliśmy :) Zniknął niewiarygodnie szybko :) Syn na zmianę z mężem podjadali po kawałeczku z lodówki krojąc "tylko troszkę" jakby normalnie na talerzyk nałożyć nie mogli :)Lemon
curd, to niezmiennie mój ulubiony, który już pojawiał się na blogu wielokrotnie (klik).Całość wyszła niesamowita!!! Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)2 duże
jajka2
żółtkaskórka otarta z 2
cytrynsok wyciśnięty z 2
cytryn160g
cukru80g
masłaJajka i
żółtka dokładnie roztrzepać dodać
cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z
cytryn i drobniuteńko otartą
skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również
masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko.
Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić.Składniki na spód:250g
ciastek digestiwe w polewie
mlecznej50g
masłaSkładniki zmiksować. Tortownicę (24cm) natłuścić, a dno dodatkowo wysypać
kaszą manną. Masą
ciasteczkową dokładnie wylepić dno. Wyrównać i wstawić do lodówki na ok 30 min.Składniki na masę
serową:700g
serka kremowego - może być mascarpone+wiaderkowy (u mnie domowy kreolski- klik)3
jajka1
budyń śmietankowy2-3 krople
aromatu cytrynowego4 łyżki (110g) lemon
curdsok z 1
cytryny75g
cukru pudru50g
śmietany kremówki2 łyżki
likieru advocat (klik)ponadto:pozostały lemon
curd do posmarowania wierzchu sernika
beziki do dekoracji (wybierzcie zgrabniejsze niż moje ;) )
bita śmietana do podaniaWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać do tortownicy na
ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 175 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec kolejne 45 minut. Wystudzić.Wystudzony sernik posmarować lemon
curd. Udekorować bezikami i podawać z kleksem
bitej śmietany. Smacznego :)


