Wykonanie

Kolejna wariacja na temat włoskich
ciasteczek (klik). Były już
słonecznikowo-
orzechowe (klik). A dzisiaj chciałam zobaczyć jak będą smakowały z dodatkiem
płatków owsianych. Wyszło świetnie :)
Ciasteczka zniknęły w ekspresowym tempie i wszystkim smakowały :) Robi się je bardzo prosto - tym razem jednak postanowiłam z ciekawości ubić pianę z
białek i też się udały :) Bardzo wam polecam :)Składniki:6
białekszczypta
soli500-550g
cukru2 łyżki
miodu250g wiórek
kokosowych200g
płatków owsianych górskich100g
słonecznika150g
orzeszków ziemnych lub pół na pół z włoskimi
cukier puder do obtoczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca dodać
płatki owsiane, posiekane
orzechy,
słonecznik i wiórki. Dokładnie wymieszać. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki.Po tym czasie formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 15 minut :) Po upieczeniu chwilkę odczekać a następnie przełożyć na kratkę i studzić. Smacznego :)

