Wykonanie
            
Fast food to nie jest najzdrowsze jedzenie - to wiedzą wszyscy, ale od czasu do czasu myślę, że można sobie na takie jedzenie pozwolić .... a jeśli jest to wersja domowa to już prawie całkowicie usprawiedliwia wybór ;) Dzisiaj zapraszam Was na obłędne skrzydełka. Cudownie chrupiąca panierka skrywa mięciuteńkie i soczyste 
mięsko. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na marynatę:500g skrzydełek (lub polędwiczek) z 
kurczaka3/4 łyżeczki 
soli1 łyżeczka 
słodkiej papryki1/4 łyżeczki 
ostrej paprykiodrobina 
chili (jeśli lubicie ostre zwiększcie ilość 
chili i 
ostrej papryki)Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć końcówki, a skrzydełka podzielić na dwie części (tak jak pozwala kostka). 
Przyprawy dokładnie wymieszać, natrzeć nimi skrzydełka i wstawić do lodówki na 45 minut.Składniki na ciasto naleśnikowe:1 
jajko1/2 szkl. 
maki1/3 szkl. 
mlekaszczypta 
soli1/2 łyżeczki 
słodkiej paprykiszczypta 
chili (można pominąć jeśli nie lubicie ostrych)1/4 łyżeczki 
ostrej paprykiponadto:
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
olej do smażeniaWszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Zalewamy nim 
kurczaka i dokładnie mieszamy. Wstawiamy ponownie do lodówki na 1 godzinę.
Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 40 minut przed smażeniem (!)
Olej rozgrzać do temp. 160-170 stopni (najlepiej we frytownicy).Kawałki 
kurczaka wyjmować i obtaczać w 
mące. Od razu smażyć na złoto kilka minut.(
Kurczaki wrzucać od razu na głęboki 
olej przy zanurzonym koszyczku - nie układać na koszyczku i zanurzać bo się do niego poprzykleja). Podawać np z frytkami i s 
urówką colesław (klik). Smacznego :)



