Wykonanie

Uwielbiam
łososia pod każdą postacią może być surowy, wędzony, smażony, pieczony.... To jedna z moich ulubionych ryb. Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie że "najukochańsza" ;)Dzisiaj zapraszam Was na pyszną przekąskę - wytrawne babeczki z pastą z
bobu, a każda z nich uwieńczona plasterkiem
łososia. Szczerze polecam
smakowego cytrynowego z Firmy Suempol lub wędzonego - jeśli lubicie bardziej zdecydowany smak. Babeczki doskonale sprawdzą się na imprezowym
stole. Całość bardzo Wam polecam :)Składniki na ok.16 szt:200g
mąki krupczatki100 g
masła2
żółtka1/2 łyżeczki
soli2 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Foremki babeczkowe (ø70) natłuścić i wysypać
kaszą manną. Ciasto rozwałkować na podsypanej
mąką krupczatką stolnicy na grubość ok. 5mm. Powycinać foremkami, delikatnie podnieść i wylepić nim foremki. Wstawić (układając na blaszce) do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić.Składniki na pastę z
bobu:500g ugotowanego i obranego ze skóry
bobu1 łyżka
serka mascarpone2 łyżki miękkiego
masła1 kopiata łyżka posiekanego
koperku3 łyżeczki
soku z cytrynysól,
pieprz2 małe
ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę1/2 małej
cebulki pokrojone w kosteczkęponadto:200g
łososia z
cytryną lub wędzonego Firmy Suempolcząstki
cytryny i
koperek do dekoracji
Bób zmiksować, dodać
masło,
serek mascarpone i zmiksować raz jeszcze. Dodać pozostałe składniki, bardzo dokładnie wymieszać i doprawić.Pastą napełnić przy pomocy szprycy wcześniej upieczone babeczki. Na wierzch każdej ułożyć po plasterku
łososia. Udekorować
koperkiem i maleńką cząstką
cytryny.Smacznego :)




