Wykonanie

Kolejna propozycja dla amatorów
owoców morza. Delikatne i pyszne :) Zdecydowanie bardziej mi smakowały od klasycznych na samym
białym winie (klik). Dzisiejsza porcja również samodzielnie wyławiana podczas wakacji w Chorwacji. Świeżuteńkie, zjedzone w niespełna godzinę po wyłowieniu ;) Przepis znaleziony na stronie Włoskie przysmaki - Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1kg świeżych
małży w skorupkachok. 1/2 małej
cebuli2 ząbki
czosnku2 małe
łodygi selera naciowego1 puszka
pomidorów lub 1/2kg świeżych dojrzałych150ml
wytrawnego białego wina3 łyżki
oliwy z oliwekpieprz, ewentualnie odrobina
soliposiekana
natka pietruszkibiałe pieczywo do podania
Małże bardzo dokładnie umyć. Wszystkie otwarte i uszkodzone wyrzucić (!)
Cebulkę i
czosnek bardzo drobniutko posiekać.
Łodygi selera obrać, przekroić wzdłuż a następnie w małe plasterki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać a następnie pokroić w kostkę.W dużym rondlu lub głębszej patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić
cebulę i
czosnek chwilę smażyć. Dodać
selera i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać
pomidory,
wino i podgrzewać chwilę do odparowania. Dodać
pietruszkę i doprawić.Wrzucić
małże i wymieszać. Przykryć. Dusić pod przykryciem ok 10 minut do momentu aż wszystkie się otworzą (Nieotwarte wyrzucić !). Podawać od razu z
białym pieczywem.Smacznego :)


