Wykonanie
Kocham
truskawki :) Pod każdą postacią je kocham ....do tego stopnia, że pogodziłam się nawet z kropkami jakie towarzyszą mi
potem na całym ciele przez kilka kolejnych dni po ich zjedzeniu ;) Wielu rzeczy potrafię sobie odmówić, ale nie pysznych słodkich
polskich truskawek :)Dzisiaj zapraszam Was na szybki leciutki torcik z tymi pysznymi sezonowymi
owocami. Z reguły przygotowywany na bazie
śmietany kremówki 36% - dzisiaj odchudzony do postaci
mleka skondensowanego w dodatku o obniżonej zawartości tłuszczu ;) Baaaardzo smaczna propozycja na którą można sobie pozwolić z nieco mniejszym wyrzutem sumienia ;) Polecam :)Składniki:ok. 10szt podłużnych
biszkoptów300g
truskawek zmiksowanych + ok. 10-12 szt pokrojonych w kawałki340g
mleka skondensowanego niesłodzonego (bardzo mocno schłodzone)1-1,5 łyżki
cukru pudru (w zależności od
słodyczy truskawek)1
galaretka truskawkowa+150ml wrzątku2 łyżeczki
żelatynyponadto:1
galaretka truskawkowa+400ml wrzątku
truskawki do dekoracji na boki i wierzch ciastaDno tortownicy (20cm) wyłożyć
biszkoptami.
Truskawki umyć, obrać i zmiksować.
Galaretkę rozpuścić w 150ml wrzątku.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej
wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać lekko w kąpieli
wodnej do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ją do
galaretki i dokładnie wymieszać.
Mleko skondensowane (bardzo dobrze schłodzone, może być nawet na chwilę wsadzone do zamrażalki) zmiksować z
cukrem pudrem na pianę. Dodać do niego zmiksowane
truskawki i lekko przestudzoną
galaretkę. Wymieszać. Dodać pokrojone
truskawki i wymieszać raz jeszcze.Brzegi tortownicy wyłożyć na
biszkopty połówkami
truskawek układając je "na sztorc" przeciętą stroną do zewnątrz. Masę delikatnie przełożyć do tortownicy wykładając łyżką na
biszkopty. Wstawić do lodówki celem zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Na wierzchu ciasta poukładać obrane
truskawki i zalac je tężejąca
galaretką. Całość odstawić na noc do lodówki. Smacznego :)