ßßß Cookit - przepis na Lodowiec-śmietanowiec-galaretkowiec

Lodowiec-śmietanowiec-galaretkowiec

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu już chciałąm wypróbować nowe smaki galaretek winiary no i deser , który od małego chciałam wykonać czyli "Lodowiec" Okazało się , że sam przepis na galaretkę śmietanową jest banalnie prosty. Galaretki w 30minut to k**a za przeproszeniem nie smakują za dobrze są tragicznej konsystencji (rzadki rozmemłany glut) a agrestowa jest rochę słonawa o.O Przez dwie takie straciłam efekt , który chciałam uzyskać i sam deser nie jest tak piękny jak shoty ;/ ale następnym razem już będe wiedziała co i jak więc będę w stanie podzielić się z wami idealnym Galaretkowcem! A tymczasem nie korzystajcie z 30min galaretek chyba , że chcecie je po prostu zjeść. (Kieliszki na szoty kupiłam w ikei są w rzeczywistości kieliszkami na podgrzewacze;) )
Składniki na śmietanowiec:
200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
1 łyżka żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mocnego alkoholu (u mnie księżycówka 60%)
kilka truskawek
ok 5-6 galaretek najlepiej każda w innym kolorze
Wykonanie:
Żelatyne rozpuszczamy w 100ml chłodnego mleka i pozostawiamy na 15minut aby napęczniała , śmietankę ubijamy na sztywno .Podgrzewamy resztę mleka i gorące dolewamy do żelatyny rozpuszczonej w mleku , mieszamy i wlewamy do ubitej śmietanki , dodajemy cukier puder. Miskę wykładamy umytymi pokrojonymi truskawkami . Do mieszanki doleweamy alkohol szybko mieszamy i zalewamy truskawki (z alkoholem bardzo szybko się ścina w 1-2minuty!) Wkładamy do lodówki. Następnie zrobiłam "kapsułki" w kieliszkach do shotów z galaretek winiary miałam je powrzucać pomiędzy warstwami( ale szybka galaretka rozpuąciła je i rozjechała tą warstwę ;/) Jeśli nie macie kieliszków wlejscie galaretki do misek a potem pokrójcie w kostkę i wrzucajcie pomiędzy warstwami razem z całymi truskawkami. Resztę warstw zalewamy po kolei kiedy jedna warstwa tężeje (ok2-3h) zalewamy następną (aby było szybciej po 1,5h rozrabiamy następną). Aby łatwiej wyjmowało sie galaretki wkładamy miskę na kilka sekund do goracej wody dzięki temu przyklejona warstwa sie rozpuszcza i deser sam wyskakuję.
Każdą warstwę możemy przełożyć innymi owocami np: żółtą z bananami , niebieską borówkami , różową malinami itp. Niedługo zamieszczę zdjęcia całego lodowca ponieważ przez jakiś czas jestem pozbawiona mojego komputera ;/. Tym czasem smacznego
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2013/06/lodowiec-smietanowiec-galaretkowiec.html