Wykonanie

Kolejny
drożdżowy wypiek z dodatkiem dyni. Tym razem
bagietki. Cudownie mięciuteńki środek, lekko chrupiąca skórka, pachnące
ziołami, z dodatkiem ulubionych ziaren. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:300g puree z dyni (klik) (może być wcześniej doprawiona
czosnkiem,
solą i
ziołami - klik600g
mąki pszennej typ 65050g jasnego
sezamu30g czarnego
sezamu50g
ziaren słonecznika60g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżeczki
soli (jeśli
dynia wcześniej była doprawiana to 1,5 łyżeczki)ok 200ml letniej
wody3 łyżki
oleju3 łyżki prażonej
cebuliwykonanie thermomix:Do naczynia wsypać
mąkę. Na wierzch rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem, zalać połową
wody i podsypać
mąką z
boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna i
cebulkę. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie wyjąc i przełożyć na stolnicę. Leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużną
bagietkę, ponacinać ją ukośnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na dole ułożyć mały garnuszek z
wodą.Wstawić
bagietki i piec ok 25-30 minut na złoto. Upieczone studzić na kratce. Smacznego :)wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, odrobiną
mąki i
wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie wyjąc i przełożyć na stolnicę. Leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużną
bagietkę, ponacinać ją ukośnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Na dole ułożyć mały garnuszek z
wodą. Wstawić
bagietki i piec ok 25-30 minut na złoto. Upieczone studzić na kratce. Smacznego :)

