Wykonanie

Coraz cieplej i mocniej słonko przygrzewa. W takie dni szczególnie mam ochotę na
lody. Dzisiaj postanowiłam zrobić je na bazie
mięty. Robiłam je podobnie jak kiedyś już -
pistacjowe . Pysznie wyszło.... Delikatne, kremowe,
śmietankowe z lekkim posmakiem
mięty i chrupiącymi
płatkami czekoladowymi... Baaardzo nam smakowało :) Polecam i Wam :)Składniki:250g
serka mascarpone100ml
śmietany kremówki 30-36%4
jajkaszczypta
soli4 łyżki
cukruok. 50 listków
mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych3 łyżki
likieru barmańskiego
miętowego3 łyżki
płatków czekoladowych z
gorzkiej czekoladySerek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min.
Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Żółtka oddzielić od
białek. Kremówkę ubić na sztywno.
Żółtka ubić na parze z
cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Wyjąć
mascarpone z zamrażalki i zmiksować, dodać
miętę. Do masy jajecznej dodajemy
serek oraz
śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do
lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Pod sam koniec mieszania dodajemy
płatki czekoladowe. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Można w trakcie mrożenia przemieszać 2-3
razy w celu uniknięcia opadania
czekolady i
mięty na dno pojemnika.
Lody można również przygotować bez użycia maszyny. W tym celu przelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia. Smacznego :)

