Wykonanie

Pomysł na te muffinki podpatrzyłam na zdjęciach z facebooka ze s trony bułgarskiego bloga . Tak mi się spodobały że postanowiłam i ja się o nie pokusić. I pomimo że nie jestem fanem
ciasteczek oreo
powiem Wam że w połączeniu z
kajmakiem i
ciastem brownie - smakują wyśmienicie. Jeśli zdecydowanie nie odpowiada Wam smak oreo można również wykorzystać inne markizy np HIT-y (ja cześć zrobiłam właśnie z nimi kakaowymi z masa
kokosową). Ciasto na brownie przygotowałam wg przepisu Marthy Stewart .Z podanych proporcji wyjdzie Wam 12 muffinek z
ciasteczkami +5 pełnych muffinek brownie. Można też zrobić więcej (ok 18 muffinek z
ciasteczkami oreo). Polecam baaardzo :)Składniki:226g
czekolady gorzkiej200g
masła1 szkl
cukru3/4 łyżeczki
soli3 duże
jajka1/2 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
kakaoponadto:200g masy kajmakowej24
ciasteczka oreo (mogą tez być HIT-y
kakaowo-
kokosowe)
Czekoladę,
masło i
cukier podgrzewać do rozpuszczenia. Lekko wystudzić. Następnie wbijać kolejno
jajka i miksować. Dodać przesianą
mąkę,
sól i
kakao. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami.
Ciasteczko oreo posmarować masą kajmakową i przykryć drugim
ciasteczkiem i jego wierzch posmarować raz jeszcze. Tak posmarowane
ciasteczka ułożyć w papilotkach w formie muffinkowej. Podobnie postąpić z pozostałymi
ciasteczkami. Każde zalać
ciastem brownie dokładnie przykrywając karmel. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp 180 stopniZ tego przepisu na brownie można również przygotować ciasto w kwadratowej blaszce (25cmx25cm) do środka oraz na wierzch można dodać
maliny lub
wiśnie i piec ok 35 minut w temp 180 stopni.Smacznego :)


