ßßß
Dzisiaj Dzień Czekolady więc na blogu musi pojawić się coś czekoladowego :)Mam dla Was coś wyjątkowego- lava cake - pyszne czekoladowo-czekoladowe ciacho z płynnym środkiem - wylewającą się po przekrojeniu pachnącą ... czekoladą :)Teraz sami/same możecie przygotowywać w domu czekoladowe fondanty :) :) :)
SKŁADNIKI (na 9 ciastek - dzisiaj nie liczymy kalorii :))2 tabliczki gorzkiej czekolady100 g masła8 ły żek cukru4 średnie jajka2 ły żki mąki pszenne jszczypta solimasło + bułka tarta do foremkiPRZYGOTOWANIE
Czekoladę połamaną na kostki roztapiamy razem z masłem na gładką masę - w k ą pieli wodnej lub w mikrofalówce.Cukier i jajka z odrobiną soli miksujemy krótko na gładką mas ę. Dodajemy mąkę i znów krótko mieszamy. Następnie wlewamy czekoladową masę i łączymy w jednolitą masę krótko m i ksując.Foremkę do mu ffinów (9 otworów) smarujemy masłem i wysypujemy niewielką ilością bułki tartej. Wlewamy czekoladową masę - ciastka trochę urosną :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut. Po wyjęciu zostawiamy na 2-3 minuty, po czym wycią gamy z foremki - możemy pomóc sobie nożem, obkrawając po bokach.Podaj emy np. z ulubionymi świeżymi owocami. Fondanty są ścięte z wierzchu i z boków, zaś środek jest przepysznie płynny - smacznego :)

No dobra - 1 ciacho to 280 kcal, tylko ciiiii...............źródło inspiracji