Wykonanie
Cudowne, pachnące idealne do kanapek zarówno na słodko jak i wytrawnie. Zniknęły nieprzyzwoicie szybko. Część z samym tylko
masłem lub nawet i bez niego. Najlepsze na ciepło ale po wystudzeniu dalej są mięciutkie w środku i kuszą....Przepis do którego
będę wracała nie raz znalazłam w książce "
Pieczywo". Polecam baaardzo.Składniki:250ml letniej
wody1
jajko1 łyżeczka
soli500g
mąki pszennej typ 55020g
drożdży3 łyżki
cukru60g
oleju kukurydzianego lub rzepakowegoponadto:1
białko do posmarowaniaziarna do posypania (
mak,
sezam)wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, odrobiną
wody i
mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając
olej. Odstawić pod przykryciem w naoliwionej misce na 30 minut. Po tym czasie wyrobić kilka minut i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Zagotować
wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować
białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.wykonanie thermomix:Do naczynia wsypać wszystkie składniki za wyjątkiem
oleju w podanej kolejności. Na wierzchu
maki zrobić dołek a w nim umieścić pokruszone
drożdże. Zasypać je
cukrem, odrobiną
mąki i
wody. Odczekać 15 minut. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając
olej. - 3 min/obr interwał.Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie wyrobić 2 min/obr. interwał przełożyć do naoliwionej miski i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Zagotować
wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować
białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.