Wykonanie
Domowy
chleb i bułeczki regularnie już goszczą na naszym
stole. Ostatnio dla odmiany postanowiłam zrobić pyszną
drożdżową chałkę. Prób i błędów było po drodze kilka. Były smaczne ale czegoś im brakowało.. Ta jest idealna.. puszysta, słodka, lekko
maślana i doskonale włóknista..składniki na 1
chałkę:250g
mąki tortowej15g świeżych
drożdży100 ml ciepłej
wody50ml ciepłego
mleka2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko1 żółto50g roztopionego i ostudzonego
masładodatkowo:
białko do posmarowania
mak lub
sezam do posypaniaPokruszone
drożdże mieszamy w garnuszku z łyżeczką
cukru aż zaczną się łączyć. Zalewamy odrobiną ciepłego
mleka i mieszamy do rozpuszczenia.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, robimy dołek i wlewamy
drożdże, zarabiamy delikatnie do nich trochę
mąki i ostawiamy aż ruszą na ok. 15 min.Po tym czasie do
mąki dodajemy
sól,
cukier,
jajka i delikatnie zarabiając dodajemy stopniowo
mleko i
wodę. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i sprężyste. Pod koniec dodajemy rozpuszczone
masło. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 takich samych kulek i formujemy z nich wałki. Zaplatamy
chałkę. Ja skorzystałam z tej świetnej instrukcji zaplatania z 6 części.Gotową odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez pierwsze 20 minut przykryty folią aluminiową, kolejne 20-25 min. bez przykrycia.
Smacznego:)