ßßß

Domowy chleb i bułeczki regularnie już goszczą na naszym stole. Ostatnio dla odmiany postanowiłam zrobić pyszną drożdżową chałkę. Prób i błędów było po drodze kilka. Były smaczne ale czegoś im brakowało.. Ta jest idealna.. puszysta, słodka, lekko maślana i doskonale włóknista..składniki na 1 chałkę:250g mąki tortowej15g świeżych drożdży100 ml ciepłej wody50ml ciepłego mleka2 łyżki cukru1 łyżeczka soli1 jajko1 żółto50g roztopionego i ostudzonego masładodatkowo:białko do posmarowaniamak lub sezam do posypaniaPokruszone drożdże mieszamy w garnuszku z łyżeczką cukru aż zaczną się łączyć. Zalewamy odrobiną ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia.Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy dołek i wlewamy drożdże, zarabiamy delikatnie do nich trochę mąki i ostawiamy aż ruszą na ok. 15 min.Po tym czasie do mąki dodajemy sól, cukier, jajka i delikatnie zarabiając dodajemy stopniowo mleko i wodę. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i sprężyste. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 takich samych kulek i formujemy z nich wałki. Zaplatamy chałkę. Ja skorzystałam z tej świetnej instrukcji zaplatania z 6 części.Gotową odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez pierwsze 20 minut przykryty folią aluminiową, kolejne 20-25 min. bez przykrycia.