Wykonanie

Zastanawiałam się czy wrzucać przepis bo to żadna filozofia.... ale ostatecznie wylądowało na blogu. Jeśli znudziły się Wam klasyczne gotowane
ziemniaki jako dodatek do obiadu, a na frytki jakoś nie macie
smaka to może smażone ziemniaczki będą w sam raz ;) Polecam :)Składniki:ok. 1 kg
ziemniakówodrobina
oliwyrozmarynestragonpapryka słodkasól,
pieprzsos czosnkowy jako dodatek (opcjonalnie)
Ziemniaki podgotować lekko ok 10 minut w osolonej wodzie. Mają być jeszcze lekko twarde. Odcedzić i wystudzić dokładnie, a następnie pociąć w ćwiartki.W szerokiej patelni rozgrzać
oliwę (ok 2-3mm), na rozgrzaną wrzucić
ziemniaki i smażyć kilka minut do miękkości. Pod koniec posypać
estragonem,
rozmarynem,
papryką słodką,
solą i
pieprzem. Gdy się zezłocą, będą miękkie w środku, a chrupiące zewnątrz wówczas wykładamy na półmisek i podajemy. Idealnie smakują z
sosem czosnkowym lub porcją grillowanego
mięsa ( u nas np karczek w
miodowo-sojowej marynacie)Smacznego :)
