Po ostatnich bułkach na piwie z suszonymi pomidorami (klik) zostało mi trochę piwa w lodówce. Postanowiłam wykorzystać go do podobnego wypieku, a że bułki u nas mają zejście to padło właśnie na nie. I tak oto są :) Cudownie mięciuteńkie, pachnące z uwielbianym przez nas słonecznikiem. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:150g mąki pszennej typ 650350g mąki pszennej tortowej* (może tez być 500g mąki pszennej typ 450)50g drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli130 ml jasnego piwa120ml letniego mleka100g mięciutkiego masła lub margaryny1 jajkogarść ziaren słonecznikaponadto:jajko (lub białko z mlekiem) do posmarowaniaziarna słonecznika do posypaniaDrożdże rozetrzeć z cukrem, odrobinka mleka i mąki i odstawić na 10 minut. Maki przesiać, dodać sól, masło, jajko, mleko i piwo oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto pod koniec dodając ziarna słonecznika. Odstawić do naoliwionej miski pod przykryciem do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić je na 12 równych części i uformować z nich bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej mata lub papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce.Smacznego :)