Wykonanie

Błyskawiczna i pyszna babka. Wilgotna i mięciuteńka z cudownym aromatem
przyprawy do piernika. W smaku trochę go przypomina.... To takie pomieszanie piernika z murzynkiem. Dla nas rewelacja. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery". Polecam baaardzo :)Składniki:1,5 szklanki przecieru
jabłkowego*125g
masła3/4 szkl
cukru2 szkl
mąki pszennej1 łyżka
kakao20g
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody*ja użyłam domowego. Prażone
jabłka z
cynamonem i
cukrem. Ilość
cukru w babce należy dostosować do
słodyczy musu jabłkowego.wykonanie thermomix:
Masło umieścić w naczyniu. Mieszać 70 st/obr2/3 min. Dodać pozostałe składniki i miksować 3min/obr.5Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać
kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć
cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem
bitej śmietany i
konfiturą wiśniową.wykonanie tradycyjne:
Masło stopić, dodać przecier
jabłkowy,
cukier i
mąkę z
sodą,
kakao i
przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać
kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć
cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem
bitej śmietany i
konfiturą wiśniową. Smacznego :)


