ßßß Cookit - przepis na Babka z musem jabłkowym bez jajek

Babka z musem jabłkowym bez jajek

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczna i pyszna babka. Wilgotna i mięciuteńka z cudownym aromatem przyprawy do piernika. W smaku trochę go przypomina.... To takie pomieszanie piernika z murzynkiem. Dla nas rewelacja. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery". Polecam baaardzo :)
Składniki:
1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
125g masła
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
20g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
*ja użyłam domowego. Prażone jabłka z cynamonem i cukrem. Ilość cukru w babce należy dostosować do słodyczy musu jabłkowego.
wykonanie thermomix:
Masło umieścić w naczyniu. Mieszać 70 st/obr2/3 min. Dodać pozostałe składniki i miksować 3min/obr.5
Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową.
wykonanie tradycyjne:
Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier i mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą (klik). Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany i konfiturą wiśniową. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/babka-z-musem-jabkowym-bez-jajek.html