Wykonanie
Moi
drodzy kto z was nie zagniótł ciasta na piernik staropolski , niech sie nie martwi. Mam dla was przepis na pyszny wilgotny piernik, który na pewno wam posmakuje. nie wymaga dużo czasu, i możecie go spokojnie upiec 3 dni przed świętami. Przejdzie on aromatem przypraw , a dzięki dodatkowi
jabłek będzie mięciutki i wilgotny

2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżka
sody oczyszczonej4 łyżeczki
przyprawy do pierników1 szklanka
mleka125 g miękkiego
masłaskórka i sok z jednej
pomarańczy3
jabłkaDo miski włożyć miękkie
masło,
mąkę,
cukier,
kakao,
sodę i
przyprawy. Dobrze zmiksować. Dolać
mleko, a następnie starte na grubych oczkach
jabłka, zmiksować. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 45 minut.Dowolnie udekorowac