Wykonanie

Domową
białą czekoladę juz miałam okazję robić tutaj . Wówczas była bardzo klasyczna z samymi
pistacjami. Dzisiaj postanowiłam wzbogacić ją o dodatek
kawy. Wyszło pysznie :) Polecam Wam baardzo :)Składniki:200g
masła1 szkl.
cukru1 szkl.
śmietany 30%400g
mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)ziarenka z 1/2
laski wanilii2 garście grubo posiekanych
orzechów ziemnych4 łyżeczki
kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego
mlekaNa małym ogniu rozpuszczamy
masło,
śmietanę,
cukier i
wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!)
mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. (ja robiłam w termomixie. Dosypywałam
mleko cały czas miksując (temp80/obr.5). Z masy odłożyć 1/3 i dodać do niej rozpuszczoną
kawę - dobrze wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać
orzechy i również wymieszać.Masę białą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (33x23). Jeśli jest już mocno gęsta można sobie pomóc wałkując ją przez folię. Na niej rozsmarować masę
kawową (ja dodatkowo posypałam ją jeszcze
kokosem, ale nie jest to konieczne). Odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celfanu :)
Czekolada doskonale się nadaje również do zamrożenia w woreczkach. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego wystarczy wyjąć kawałeczek :)
Czekolady wychodzi naprawdę sporo :) Zważyłam ją i wyszło mi 1077 g :)Smacznego :)

