Wykonanie

Pyszna delikatna, rozpływająca się w ustach... Może nie słychać charakterystycznego trzasku przy łamaniu kostek, ale i tak nie przeszkodziło to jej w nader szybkim zniknięciu :) Przepis znaleziony na blogu Smaczne Inspiracje . Polecam baaardzo :)Składniki:200g
masła1 szkl.
cukru1 szkl.
śmietany 30%400g
mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)ziarenka z 1/2
laski wanilii2 garście grubo posiekanych
pistacji*Na małym ogniu rozpuszczamy
masło,
śmietanę,
cukier i
wanilię. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy przesiane (!)
mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Gdyby jednak takowe powstały należy całość przetrzeć przez sito. Następnie dodac posiekane
pistacje i dokładnie wymieszać. Masę przelac do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie i równo rozsmarować i odstawic do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości i pakować np w ozdobne paczuszki z celofanu :)*
czekoladę można zrobić z dowolnymi dodatkami takimi jak:
wiórki kokosowe,
orzechy ziemne, laskowe,
żurawina itp.Smacznego :)

