Wykonanie
Trochę mi smutno, bo na kolejny
rabarbar będzie trzeba czekać cały rok. Z żalem kończę sezon
rabarbarowy moją wersją angielskiego deseru fool,('głupiec'). W oryginale to po prostu
bita śmietana wymieszana z musem
rabarbarowym z dodatkiem
wanilii, ale nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła pewnej innowacji. Aby przełamać dość monotonną kremową konsystencję deseru przełożyłam go porcją chrupiącego
kokosowego krokantu. Natomiast krokant to posypka wykonana z
masła i siekanych
migdałów,
orzechów lub
wiórków kokosowych.Inspiracja: Baked Bree .Składniki na 4 duże porcje:12 łodyg
rabarbaru1 szklanka
cukru1
laska wanilii2 szklanki
śmietany kremówki, schłodzonej
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, zasypać
cukrem.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać ziarenka, dodać wraz z resztą laski do
rabarbaru. Przykryć naczynie folią aluminiową i zapiekać ok. 35 minut w 200°C.Miękki
rabarbar odcedzić, sok zlać do niewielkiego garnka. Postawić na małym ogniu i gotować, redukując ilość płynu o połowę, by uzyskać gęsty
syrop.
Syrop odstawić na bok, ale nie chować do lodówki, bo może za bardzo zgęstnieć lub skrystalizować się.Pozostały
rabarbar rozgnieść widelcem na papkę lub zmiksować blenderem na gładki mus, wcześniej usuwając pozostałość
laski wanilii. Schłodzić w lodówce.W tym czasie przygotować krokant.
Kokosowy krokant:100 g
wiórków kokosowych100 g (1/2 szklanki)
cukru30 g (2 łyżki)
masłaWiórki wsypać na patelnię i delikatnie przyrumienić, uważając by ich nie przypalić, bo wtedy będą gorzkie. Zsypać na talerz. Na tej samej patelni roztopić
masło, następnie dodać
cukier i
wiórki kokosowe. Całość jeszcze raz przyrumienić. Powstanie chrupiąca kokosowa posypka. Rozsypać na talerzu i zostawić do wystygnięcia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej mus
rabarbarowy i część
syropu. Niedbale wymieszać, krem powinien
mieć nieregularną marmurkową strukturę.Naprzemiennie układać warstwami porcję kremu z
rabarbarem i porcję krokantu, zaczynając i kończąc na
śmietanie z musem. Wierzch deseru polać pozostałym
syropem rabarbarowym.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: