Wykonanie

Na wstępie
winna jestem wyjaśnienie, że ja za
owocami morza nie przepadam.
Krewetki jeszcze ok... ale
ośmiorniczki i mule to już nie bardzo ;)
Owoce morza kocha za to mój mąż i to z myślą o nim robiłam dzisiejszą zapiekankę :) Twierdzi że pyszna - pozostaje mi wierzyć na słowo :) Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy na zimę" nr 2/2008 Mąż poleca :)Składniki:250g
makaronu fusilli ( u mnie kolorowy)400g mieszanki
mrożonych owoców morza (
krewetki,
ośmiornice,
kalmary)200g
pieczarek2 łyżki
oliwy3-4 łyżki tartego
żółtego sera2
jajkamajeranek,
tymianek,
pietruszkasól,
pieprz,
chili1 łyżka
masłaOwoce morza przelac wrzatkiem na sitku bez wcześniejszego rozmrażania.
Makaron ugotowac al dente i odcedzić.
Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki i przysmażyć na
maśle.
Jajka dokładnie rozmącić.
Makaron wymieszać z
owocami morza i
pieczarkami, dodać
jajka,
przyprawy i
zioła i wymieszać. Przygotowane składniki przełożyc do natłuszczonej formy, posypać tartym
serem zółtym i piec w temp ok 190 stopni przez 20 minut. Udekorować dodatkowo
natka pietruszkiSmacznego :)

