Wykonanie
Jest to rodzaj
ciasteczek na które każdy zawsze ma ochote :) To taki rodzaj
słodyczy, że kusi już samym wyglądem :) Ten
krem czekoladowy jest moim ulubionym. Jest w naszej rodzinie od.... odkąd pamiętam :) Nie jest lekki i niskokaloryczny, bo jest robiony na bazie
masła 82% , ale osobiście uważam, że jest genialny :)Polecam Wam baaardzo :)Składniki na kokosanki:4
białkaszczypta
soli300g wiórek
kokosowych2-3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej180g
cukruaromat waniliowyczasem dodaję też odrobinę
cynamonu i odrobinę
soku z cytrynyBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Gdy już zgęstnieją dodawać powoli
cukier nadal ubijając. Na koniec dodać
wiórki kokosowe wymieszane z
mąka ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Kłaśc łyżką
ciasteczka (ja ukladałam łyżką do
lodów ale nie ugniatać bo
będa twarde) na natłuszczoną blachę lub wyłożoną matą do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut do momentu zezłocenia. Wystudzić.Składniki na
krem czekoladowy:250g
masła 82%2
jajka100g
cukru2,5 czubatej łyżki ciemnego
kakao1-1,5 łyżka
spirytuu 95%Jajka bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Garnek średniej wielkości postawić na gazie, wlać do niego trochę wrzątku i umieścić na nim miskę (tak by dobrze leżała) Wsypać do niej
cukier i całe
jajka. Ubijać na parze do momentu powstania gęstego kremu. Następnie zdjąć z ognia, dodac
kakao i dalej miskować do momentu wystudzenia.
Masło dokładnie utrzeć do białości. Dodawac powoli wystudzony krem jajeczny cały czas miksując. Na koniec dodać
spirytus (ilośc zależna od upodobań ;)Szprycą układać krem na kokosankach. Wstawić do lodówki do stężenia. Wystudzone polać roztopioną
białą czekoladą i ewentualnie posypać odrobiną wiórek
kokosowych.Smacznego :)