Wykonanie
Uwielbiam
kokos :D Czy ja juz o tym
pisałam ? ;) Kokosanki oprócz tego, że doskonale smakują to idealnie nadają się do zużycia
białek dość często zalegających w mojej lodówce po różnych innych wypiekach ;) Z podanego przepisu wychodzi cała blacha pysznych
ciasteczek :)Składniki:4
białkaszczypta
soli300g wiórek
kokosowych2-3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej180g
cukruaromat waniliowyczasem dodaję też odrobinę
cynamonu i odrobinę
soku z cytrynyBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Gdy już zgęstnieją dodawać powoli
cukier nadal ubijając. Na koniec dodać
wiórki kokosowe wymieszane z
mąka ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Kłaśc łyżką
ciasteczka (ja ukladałam łyżką do
lodów ale nie ugniatać bo
będa twarde) na natłuszczoną blachę lub wyłożoną matą do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut do momentu zezłocenia.Upieczone kokosanki można dodatkowo maczać (
spody) w roztopionej
czekoladzie.Ja, gdy robię wersję taką nie "codzienną" a na jakieś okazje, to wówczas kokosanki podaję z genialnym
kremem czekoladowym, którego przepis podam jutro :)Smacznego :)