Wykonanie

Podchodziłam do niego jak
pies do jeża... Sama nie wiem
czemu, bo zrobienie zakwasu jest dziecinnie proste a
chleb przepyszny ! Posiłkowałam się przepisami ze stronki Liski "Pracownia Wypieków" Zakwasy mogą
mieć konsystencję gęstej pasty lub być nieco rzadsze i przypominać
śmietanę. Mój jest z tej drugiej grupy ;) Naczytałam się, że przepisów na zakwas jest bardzo wiele i tyleż samo sposobów jego przygotowania więc... pożeniłam obydwa przepisy które zamieściła Liska i stworzyłam swój własny zakwas żytni :)Składniki:1 kubek
mąki żytniej1 kubek letniej
wody niechlorowanej (dałam źródlaną)1 łyżeczka
jogurtu naturalnegoWszystko bardzo dobrze wymieszałam i wlałam do słoja litrowego :)Odstawić na 24hW drugim dniu dosypać 1 kubek
mąki żytniej i 1 kubek
wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (24-27 stopni) na 24hW trzecim dniu odlać odrobinkę zakwasu (wylać go po prostu) i dosypać 3/4 kubka
mąki żytniej i 3/4 kubka
wody. Wymieszać odstawić na 12hCzwartego dnia dokarmiać zakwas jak poprzednio, ale nie co 24h tylko co 12h. Jesli w słoiku się nie
mieści to wcześniej znów odlać :)Piątego dnia można już upiec pyszny
chleb:)Zakwas przechowuje sie w lodówce. Należy jednak pamiętać, że przed pieczeniem trzeba go wyjąć na conajmniej 12 godzin wcześniej i dokarmić ;)Gotowy zakwas ma widoczne pęcherzyki, "pracuje" i hmmmm jak to nazwać.... "trąci w zapachu jabłuszkiem" :)Po więcej szczegółów zapraszma na blogi "PracowniaWypieków" i http://www.chleb.info.pl/Polecam :)
