ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić żytni zakwas do chleba

Jak zrobić żytni zakwas do chleba

nazwa

Wykonanie

Zakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin przed użyciem i pozostawiam w temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI:
1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000
1 szklankę letniej wody
1 łyżeczkę jogurtu naturalnego
SPOSÓB ZROBIENIA:
- zmieszać składniki ze sobą i odstawić w ciepłym miejscu na noc. Po czym dodać kolejną porcję szklanki wody i szklanki mąki zamieszać i odstawić .
- i tak codziennie do 5 dni karmić taką samą ilością wody jak i mąki trzymać w ciepłym
- po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku, ze względu na dość krótki czas jego życia warto wesprzeć się na początek łyżeczką suchych drożdży
- zakwas trzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością wody jak i mąki
tak jest ze mną od ponad roku .
Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych pachnących chlebków ale i do innych potraw. W lodówce zajmuję niewiele miejsca :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/04/jak-zrobic-zytni-zakwas-do-chleba.html