Wykonanie
Zakwas do
chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo
chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do
żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin przed użyciem i pozostawiam w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI:1 szklankę
mąki żytniej razowej typ 20001 szklankę letniej
wody1 łyżeczkę
jogurtu naturalnegoSPOSÓB ZROBIENIA:- zmieszać składniki ze sobą i odstawić w ciepłym miejscu na noc. Po czym dodać kolejną porcję szklanki
wody i szklanki
mąki zamieszać i odstawić .- i tak codziennie do 5 dni karmić taką samą ilością
wody jak i
mąki trzymać w ciepłym- po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku, ze względu na dość krótki czas jego życia warto wesprzeć się na początek łyżeczką suchych
drożdży
- zakwas trzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością
wody jak i
mąkitak jest ze mną od ponad roku .Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych pachnących
chlebków ale i do innych potraw. W lodówce zajmuję niewiele miejsca :)