Wykonanie
Domowe
pieczywo bardzo Nam smakuje, zarówno to pieczone w piekarniku jak i w wypiekaczu do
chleba... Postanowiłam spróbować swoich sił i upiec
chleb na zakwasie ;) Pierwszy już za mną i bardzo smakował, a tymczasem przepis na podstawowy zakwas żytni...Jeszcze jedno, podobno, żeby zakwas był z Nami "całe życie" warto nadać mu imię ;) Nasz nazywa się Henio i dołączył do domowników rodziny... Polecam

Składniki na Zakwas Żytni:- 1 kubek
mąki żytniej razowej typ 2000- 1 kubek ciepłej
wody- 1 łyżeczka
jogurtu naturalnego- w słoiku wymieszać
mąkę,
wodę i
jogurt - postawić na noc w ciepłe miejsce (najlepiej koło kaloryfera)- na drugi dzień dodać kubek
wody i kubek
mąki - zamieszać i odstawić- tak zostawić w ciepłym miejscu na dwa dni, zaglądać i mieszać codziennie- na 4 dzień można już piec
chleb (dla wytrwałych można podkarmić go jeszcze kolejne dwa dni)Ważne:- podkarmiamy zawsze tą samą ilością
wody i
mąki- zakwas musi być dokarmiony raz w tygodniu - a tak to trzymany w lodówce- zakwas wyciągnąć z lodówki na około 2-3 godziny (musi postać w temp. pokojowej), dokarmić i zostawić na min. 12 godzin (najlepiej na noc), z takiego aktywnego zakwasu można robić zaczyn i piec
chleb- na początku gdy zakwas jest
młody, warto dodać np. odrobinę (1 łyżeczkę)
suszonych drożdży, z czasem zakwas nabiera moc i
drożdże będą zbędneSmacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory