ßßß Cookit - przepis na Zakwas Żytni

Zakwas Żytni

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo bardzo Nam smakuje, zarówno to pieczone w piekarniku jak i w wypiekaczu do chleba... Postanowiłam spróbować swoich sił i upiec chleb na zakwasie ;) Pierwszy już za mną i bardzo smakował, a tymczasem przepis na podstawowy zakwas żytni...
Jeszcze jedno, podobno, żeby zakwas był z Nami "całe życie" warto nadać mu imię ;) Nasz nazywa się Henio i dołączył do domowników rodziny... Polecam
Składniki na Zakwas Żytni:
- 1 kubek mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 kubek ciepłej wody
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- w słoiku wymieszać mąkę, wodę i jogurt - postawić na noc w ciepłe miejsce (najlepiej koło kaloryfera)
- na drugi dzień dodać kubek wody i kubek mąki - zamieszać i odstawić
- tak zostawić w ciepłym miejscu na dwa dni, zaglądać i mieszać codziennie
- na 4 dzień można już piec chleb (dla wytrwałych można podkarmić go jeszcze kolejne dwa dni)
Ważne:
- podkarmiamy zawsze tą samą ilością wody i mąki
- zakwas musi być dokarmiony raz w tygodniu - a tak to trzymany w lodówce
- zakwas wyciągnąć z lodówki na około 2-3 godziny (musi postać w temp. pokojowej), dokarmić i zostawić na min. 12 godzin (najlepiej na noc), z takiego aktywnego zakwasu można robić zaczyn i piec chleb
- na początku gdy zakwas jest młody, warto dodać np. odrobinę (1 łyżeczkę) suszonych drożdży, z czasem zakwas nabiera moc i drożdże będą zbędne
Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/03/zakwas-zytni.html