Wykonanie

Oj nie miałam czasu na kombinowanie dziś z obiadem ;) Cały dzień rozbiegany... W pierwszej chwili pomyślałam o spaghetti carbonarra , ale się okazało że... nie mam spaghetti, a kremówka, która miała być w lodówce dziwnym trafem zniknęła gdzieś nie wiadomo gdzie ;) Znalazłam za to spory kawałeczek rokpola i
makaron pappardelle. Tak powstał dzisiejszy obiad :)Składniki:
makaron papardelle (ugotować wg przepisu al dente)ok 100g
sera rokpol1 łyżka
masła2 ząbki
czosnkuok. 2 łyżki
śmietanypodsmażony
boczek (kilka plastrów)
pieprzbazylia do dekoracji
Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć. Odłożyc na bok.
Czosnek przecisnąć. Podsmażyć na
maśle. Dodać pokrojony drobno
ser rokpol lub lazur (cienkie plastry). Cały czas szybko mieszając do momentu aż się rozpuści. Następnie dodać
śmietanę i wymiesać. Podgrzać ale nie zagotować żeby
śmietana się nie zważyła. Dodać
boczek. Doprawić. Odcedzony
makaron wrzucić na patelnięiwymieszać dokłądnie z sosem. Podawać udekorowane
bazylią. Pyyyyyyyyycha :)Smacznego )