Wykonanie



Opis : Kolejna zupa krem, tym razem zupa o zupełnie innym smaku od pozostałych kremowych na blogu. Ma słodko-ostry smak, nie dodaję do niej
śmietany lub
mleka, aby nie zakłóciło to jej smaku. Tylko kilka składników i zupa gotowa w 15-20 minut. Gwarantuję, że zasmakuje Wam i pomimo jej ostrości będziecie do niej wracali zarówno zimą jak i latem. Idealnym jej dopełnieniem będzie
ser kozi lub Brie/Camembert.Polecam.Pochodzenie : przepis autorskiIlość : 3-4 porcje; 1 , 3 l zupySkładniki :1 łyżka
oleju rzepakowego1 większa
cebula (150 g)2 ząbki
czosnku400 g obranego
batata4 średnie
marchewki1 łyżeczka pasty
sambal oelek *0,5 łyżeczki
curry0,7 l
wody* jest to pasta z
papryczek chili, więc można zastąpić ją również inną pastą o podobnym składziePrzygotowanie :Rozgrzać garnek/rondel.Dodać
olej.Dodać
cebulę posiekaną w kostkę.Przesmażyć do momentu zeszklenia.Dodać posiekany
czosnek.Przesmażyć na złocisto.Dodać
batata pokrojonego w kostkę.Dodać
marchew pokrojoną w kostkę.Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.Dodać pastę
sambal oelek.Dodać
curry.Krótko przesmażyć, aby składniki połączyły się.Zalać
wodą.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie konieczności dolewać stopniowo odrobinę wyparowanej
wody.Zupę zmiksować na kremową konsystencję. Powinno jej wyjść 1,3 l, więc w razie konieczności dolać przegotowanej wrzącej
wody, aby dopełnić płyn.Doprawić
solą.Podawać z
serem Brie i
zieleniną np.
zieloną cebulką.