Wykonanie
Opis : Makówki to makowy deser wigilijny z dodatkiem dużej ilości
bakalii oraz
bułki drożdżowej. Najczęściej jest to
Chałka, ale wiem, że nie zawsze można ją kupić, a na jej specjalne upieczenie nie każdy znajdzie czas. W takim przypadku możecie użyć
zwykłej bułki drożdżowej. Makówkę powinno się przygotowywać dzień lub pół dnia przed podaniem, aby jej konsystencja ścięła się, a
bułka w niej zawarta zmiękła. Niektórzy przygotowują Makówki w wersji warstwowej, ale dla mnie wygodniejszą wersją jest pokrojenie
bułki na małą kostkę, a następnie jej wymieszanie z masą
makową.Oczywiście jest to deser wigilijny znany ze swojej słodkości, lecz ja w tym przypadku lekko nadłamałam regułę i wykonałam mniej słodkie Makówki.Jeśli nie planujemy piec Makowca na Święta Bożego Narodzenia, wtedy możemy przygotować takie Makówki, które są szybszą wersją Makowca.Polecam miłośnikom
maku i tym, którzy jeszcze Makówek nie gościli na swoim wigilijnym
stole.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : średnia miseczkaSkładniki :250 g suchego
maku40 g
masła3 łyżki
miodu0,5 l
mleka70 g
cukrumieszanka
bakalii: 80 g
rodzynek, 80 g kandyzowanej skórki
pomarańczy, 50 g
kokosu (opcjonalnie), 50 g
płatków migdałowych, 50 g posiekanych
orzechów włoskich0,5
olejku migdałowegoszczypta
soli0,5
Chałki lub tyle samo
zwykłej bułki drożdżowejPrzygotowanie :
Mak zalać
wodą (może być zimna) tak, aby został zakryty ponad całość.Doprowadzić do zagotowania.Gotować
mak na średnim płomieniu 20-30 min. do miękkości (miękkość będzie oznaczać moment, gdy weźmiemy w palce ziarenka
maku i zmiażdżymy je, a one tak jakby rozkruszą się), od czasu do czasu mieszać i dolewać wsiąkniętą w
mak wodę.Odcedzić
mak na gęstym sicie (niekoniecznie bardzo dokładnie jak w przypadku makowca).Zmielić trzykrotnie.W dużym garnku (u mnie garnek 4. litrowy był najwygodniejszym wyjściem) rozpuścić
masło.Dodać
miód.Lekko podgrzać, aby
miód się rozpuścił.Dodać zmielony
mak.Wlać
mleko.Wsypać
cukier.Wlać
olejek migdałowy.Dodać
bakaliePodgrzać przez chwilę, często mieszając, aby
cukier się rozpuścił, a całość uzyskała gęstą konsystencję.Dodać szczyptę
soli.Wymieszać.Odstawić z palnika.Odłożyć do przestygnięcia (powinno być ciepłe, ale nie gorące).W czasie, gdy masa makowa stygnie, kroimy w kostkę ok. 1cm/1cm chałkę/bułkę.Dodajemy do ciepłej masy makowej.Dokładnie mieszamy, aby całość rozprowadziła się równomiernie.Wykładamy do miski.Dekorujemy wedle swoich upodobań (dekoracje powinny być wykonane wyłącznie z
bakalii, które dodaliśmy do masy makowej).Wierzch przykrywamy folią aluminiową.Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Chłodzimy.Podajemy, gdy masa uzyska zwartą konsystencję, co będzie przejawiać się
brakiem jakichkolwiek płynów, które mogłyby być widoczne pomiędzy ziarenkami
maku.