Wykonanie
Opis : Kuchnia kociewska nie jest mi znana, ale jedno danie bardzo lubię i szczerze polecam, a mianowicie są to dzisiejsze prezentowane zrazy.
Kapusta i
grzyby to jak wiadomo nie od dziś duet idealny, zwłaszcza w okresie jesiennym i bożonarodzeniowym. Rolady z
karkówki z takim farszem po prostu rozpływają się w ustach.Co tu dużo pisać, pyszne zrazy, bo pyszne nadzienie, więc musicie ich spróbować.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis z internetuIlość : 10 dużych zrazówSkładniki Na Farsz :50 g
suszonych grzybów500 ml przegotowanej
wody2 średnie
cebule2 łyżki
oliwy i 1 łyżka
masła400 g
kapusty kiszonej (liczyć bez zalewy) - tj. 1,5 szkl. mocno zbitej
kapustysólpieprzcukierSkładniki Pozostałe :1 kg
karkówki *
sólpieprz1 łyżka
oliwy i 1 łyżka
masła500 ml
bulionu grzybowego (u mnie było to 5 g
grzybów zalanych wrzątkiem)2 płaskie łyżki
mąki pszennej* gdyby
karkówka nie była równa zawsze można kupić 1,5 kg i po podzieleniu jej na plastry wybrać te najładniejsze i przybliżone rozmiarem do pozostałych, a część zamrozić lub usmażyć osobnoPrzygotowanie Farszu :
Grzyby zalewamy wrzątkiem, aby napęczniały i utworzyły
wywar.Zostawiamy na 10-15 min.W tym czasie siekamy drobno
cebulę.Rozgrzewamy na patelni tłuszcz.Szklimy na nim
cebulę.
Grzyby odcedzamy z
wywary, ale sam
wywar pozostawiamy.
Grzyby siekamy na mniejsze paski 1-1,5 cm długości.Dodajemy do
cebuli.Podsmażamy przez 2-3 min.W tym czasie siekamy
kapustę kiszoną.Dodajemy do
cebuli i
grzybów.Zalewamy wcześniej przygotowanym
wywarem z
grzybów.Dusimy do miękkości na małym płomieniu, do momentu kiedy
kapusta będzie miękka, a płyn całkowicie wyparuje (gdyby
kapusta była dalej twarda należy ją podlać 1 szkl.
wody i dusić do momentu wyparowania
wody - w razie konieczności czynność powtórzyć).Gotowy farsz doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Przygotowanie Zrazów :
Karkówkę podzielić na 10 równych plastrów.Każdy plaster położyć na woreczku foliowym i przykryć tym samym.Utłuc cienko każdego kotleta przez daną folię.W taki sposób odłożyć go na talerz.Każdy następny plaster
mięsa potraktować w ten sam sposób.Każdego kotleta wyciągnąć z folii, aby odkleić go od niej i położyć go z powrotem na folii lub już na suchej desce do krojenia.Każdego kotleta przyprawić
solą i
pieprzem z obu stron.Na szerszy koniec kotleta nałożyć farsz (u mnie była to 1 pełna łyżka, ale wszystko zależy od wielkości kotleta) ok. 3-5 cm od brzegu.Założyć równoległe boki do środka tak, aby nie nakładały się na siebie, ale stykały końcami.Zawinąć jak dywan.Spiąć wykałaczką na końcu i w miejscach, gdzie farsz mógłby się wydostać.Na patelni rozgrzać tłuszcz.Na większym płomieniu obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor.Zalać 1/2
bulionu grzybowego.Dusić ok. 40-50 min. na średnim płomieniu z przykryciem, od czasu do czasu przewracając
mięso na drugą stronę do momentu, kiedy
mięso nabierze ciemno brązowego koloru.
Mięso wyciągnąć na talerz.Dolać pozostałą część
bulionu do
wywaru z
mięsa.Odmierzyć ilość
bulionu.Dolać tyle
wody, aby całość stanowiła 500 ml.Większość
bulionu wlać z powrotem do rondla/patelni (tam, gdzie było smażone
mięso).Do pozostałej części dodać
mąkę.Wymieszać.Wlać do gotującego się
bulionu.Mieszać na średnim płomieniu do czasu, kiedy zgęstnieje.Podawać z ugotowanymi
ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi bądź kładzionymi.A może macie ochotę na "Pierogi Z
Kapustą I
Grzybami" ?