ßßß Cookit - przepis na Zrazy Kociewskie, czyli Zrazy Z Kapustą I Grzybami

Zrazy Kociewskie, czyli Zrazy Z Kapustą I Grzybami

nazwa

Wykonanie

Opis : Kuchnia kociewska nie jest mi znana, ale jedno danie bardzo lubię i szczerze polecam, a mianowicie są to dzisiejsze prezentowane zrazy. Kapusta i grzyby to jak wiadomo nie od dziś duet idealny, zwłaszcza w okresie jesiennym i bożonarodzeniowym. Rolady z karkówki z takim farszem po prostu rozpływają się w ustach.
Co tu dużo pisać, pyszne zrazy, bo pyszne nadzienie, więc musicie ich spróbować.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis z internetu
Ilość : 10 dużych zrazów
Składniki Na Farsz :
50 g suszonych grzybów
500 ml przegotowanej wody
2 średnie cebule
2 łyżki oliwy i 1 łyżka masła
400 g kapusty kiszonej (liczyć bez zalewy) - tj. 1,5 szkl. mocno zbitej kapusty
sól
pieprz
cukier
Składniki Pozostałe :
1 kg karkówki *
sól
pieprz
1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
500 ml bulionu grzybowego (u mnie było to 5 g grzybów zalanych wrzątkiem)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
* gdyby karkówka nie była równa zawsze można kupić 1,5 kg i po podzieleniu jej na plastry wybrać te najładniejsze i przybliżone rozmiarem do pozostałych, a część zamrozić lub usmażyć osobno
Przygotowanie Farszu :
Grzyby zalewamy wrzątkiem, aby napęczniały i utworzyły wywar.
Zostawiamy na 10-15 min.
W tym czasie siekamy drobno cebulę.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz.
Szklimy na nim cebulę.
Grzyby odcedzamy z wywary, ale sam wywar pozostawiamy.
Grzyby siekamy na mniejsze paski 1-1,5 cm długości.
Dodajemy do cebuli.
Podsmażamy przez 2-3 min.
W tym czasie siekamy kapustę kiszoną.
Dodajemy do cebuli i grzybów.
Zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z grzybów.
Dusimy do miękkości na małym płomieniu, do momentu kiedy kapusta będzie miękka, a płyn całkowicie wyparuje (gdyby kapusta była dalej twarda należy ją podlać 1 szkl. wody i dusić do momentu wyparowania wody - w razie konieczności czynność powtórzyć).
Gotowy farsz doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Przygotowanie Zrazów :
Karkówkę podzielić na 10 równych plastrów.
Każdy plaster położyć na woreczku foliowym i przykryć tym samym.
Utłuc cienko każdego kotleta przez daną folię.
W taki sposób odłożyć go na talerz.
Każdy następny plaster mięsa potraktować w ten sam sposób.
Każdego kotleta wyciągnąć z folii, aby odkleić go od niej i położyć go z powrotem na folii lub już na suchej desce do krojenia.
Każdego kotleta przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
Na szerszy koniec kotleta nałożyć farsz (u mnie była to 1 pełna łyżka, ale wszystko zależy od wielkości kotleta) ok. 3-5 cm od brzegu.
Założyć równoległe boki do środka tak, aby nie nakładały się na siebie, ale stykały końcami.
Zawinąć jak dywan.
Spiąć wykałaczką na końcu i w miejscach, gdzie farsz mógłby się wydostać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Na większym płomieniu obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor.
Zalać 1/2 bulionu grzybowego.
Dusić ok. 40-50 min. na średnim płomieniu z przykryciem, od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę do momentu, kiedy mięso nabierze ciemno brązowego koloru.
Mięso wyciągnąć na talerz.
Dolać pozostałą część bulionu do wywaru z mięsa.
Odmierzyć ilość bulionu.
Dolać tyle wody, aby całość stanowiła 500 ml.
Większość bulionu wlać z powrotem do rondla/patelni (tam, gdzie było smażone mięso).
Do pozostałej części dodać mąkę.
Wymieszać.
Wlać do gotującego się bulionu.
Mieszać na średnim płomieniu do czasu, kiedy zgęstnieje.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi bądź kładzionymi.
A może macie ochotę na "Pierogi Z Kapustą I Grzybami" ?
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/11/zrazy-kociewskie-czyli-zrazy-z-kapusta.html