Wykonanie
Opis : Dziś proponuję Wam szybki obiad, może nawet sycące drugie śniadanie lub kolację, albo jak wolicie obiado-kolację, bo to danie pasuje na te wszystkie
pory posiłku. Nie wymaga większych umiejętności poza organizacją, ponieważ nie jest to potrawa jednogarnkowa (chociaż Ci bardzo zorganizowani i nieprzejmujący się detalami pewnie zrobią z niego danie jednogarnkowe ;) ). Danie idealne do podgrzania w pracy. W
sumie bez dodatku
jajka chyba nawet wpasuje się jako
sałatka na ciepło na jakąś imprezę.
Mowa o
kuskusie, którego warto
mieć na takie właśnie okazje, kiedy nie mamy czasu na wyszukane dania, a chcielibyśmy zjeść coś sycącego i ciepłego w naprawdę krótkim czasie.Szybki obiad bez zbędnego gotowania
makaronu,
kaszy czy
ryżu - no chyba szybciej się nie da, bo całe danie powstaje w mniej niż 10 minut.
Kuskus doprawiony szczyptą
curry, z dodatkiem
masła, chrupiącym
bekonem i grillowaną
cukinią. A dla wymagających lub tych o zwiększonym apetycie podany z
sadzonym jajkiem. Ponadto chciałam zaznaczyć, że jeśli nie uznajecie połączenia
makaronu z
cukinią podobnie jak ja (to chyba jedyne zestawienie
makaronu jakiego nie jadam ze względu na jego smak), a
kaszka kuskus według wielu smakiem przypomina coś pomiędzy
ryżem,
makaronem a
kaszą manną, to nie macie się czego obawiać. Całe danie w niczym nie będzie przypominać Wam wyżej wspomnianego duetu.Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, którym ostatnio się wspomagam, gdy nie mam weny, aby stać dłużej przy garnkach.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 2 porcje mieszczące się na większym talerzyku
śniadaniowymSkładniki :1 mała
cukinia (250 g)
sólświeżo zmielony
pieprz1-2 łyżki
oliwy do wysmarowania patelni grillowej250 g plastrów
wędzonego bekonu, pokrojonych w paski (można zastąpić pokrojonymi w paski plastrami surowego
wędzonego boczku)2
jajka160 g
kaszy kuskus + 250 ml wrzącej
wody1 łyżka
masła2 duże szczypty
curryPrzygotowanie :
Cukinię pokroić na plastry o grubości 1 cm.Doprawić lekko
solą i
pieprzem z jednej strony.Na patelnię grillową wylać
oliwę i rozsmarować ją pędzelkiem po całej powierzchni.Mocno rozgrzać patelnię.Położyć na niej plastry
cukinii, dołem do przyprawionej części.Smażyć na średnim płomieniu.Górną stronę
cukinii doprawić w podobny sposób jak poprzednio.Odwrócić
cukinię na drugą stronę.Smażyć do miękkości w podobny sposób jak poprzednią stronę.W momencie odwracania
cukinii na drugą stronę, należy przygotować w tym samym czasie dwie następne patelnie, na których będziemy przesmażać bekon/boczek i
jajka.Patelnię przeznaczoną do
bekonu rozgrzać bez dodatku tłuszczu.Usmażyć bekon/boczek z jednej strony na większym płomieniu na chrupiąco, odwracając plastry na drugą stronę, aby te również stały się chrupiące.Patelnię przeznaczoną do
jajek smarujemy lekko oliwą/olejem.Wbijamy
jajka.Delikatnie solimy.Smażymy pod przykryciem na średnim płomieniu do momentu, kiedy się zetną.Pod koniec smażenia wszystkich składników wkładamy
kuskus do większej miski.Zalewamy wrzątkiem.Dodajemy
masło i zostawiamy na chwilę pod przykryciem, aby napęczniał.Doprawiamy
curry.Dodajemy bekon/boczek i
cukinię.Mieszamy wszystko.Podajemy natychmiast z usmażonym
jajkiem sadzonym.