ßßß

Opis : Dziś proponuję Wam szybki obiad, może nawet sycące drugie śniadanie lub kolację, albo jak wolicie obiado-kolację, bo to danie pasuje na te wszystkie pory posiłku. Nie wymaga większych umiejętności poza organizacją, ponieważ nie jest to potrawa jednogarnkowa (chociaż Ci bardzo zorganizowani i nieprzejmujący się detalami pewnie zrobią z niego danie jednogarnkowe ;) ). Danie idealne do podgrzania w pracy. W sumie bez dodatku jajka chyba nawet wpasuje się jako sałatka na ciepło na jakąś imprezę. Mowa o kuskusie, którego warto mieć na takie właśnie okazje, kiedy nie mamy czasu na wyszukane dania, a chcielibyśmy zjeść coś sycącego i ciepłego w naprawdę krótkim czasie.Szybki obiad bez zbędnego gotowania makaronu, kaszy czy ryżu - no chyba szybciej się nie da, bo całe danie powstaje w mniej niż 10 minut.Kuskus doprawiony szczyptą curry, z dodatkiem masła, chrupiącym bekonem i grillowaną cukinią. A dla wymagających lub tych o zwiększonym apetycie podany z sadzonym jajkiem. Ponadto chciałam zaznaczyć, że jeśli nie uznajecie połączenia makaronu z cukinią podobnie jak ja (to chyba jedyne zestawienie makaronu jakiego nie jadam ze względu na jego smak), a kaszka kuskus według wielu smakiem przypomina coś pomiędzy ryżem, makaronem a kaszą manną, to nie macie się czego obawiać. Całe danie w niczym nie będzie przypominać Wam wyżej wspomnianego duetu.Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, którym ostatnio się wspomagam, gdy nie mam weny, aby stać dłużej przy garnkach.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 2 porcje mieszczące się na większym talerzyku śniadaniowymSkładniki :1 mała cukinia (250 g)sólświeżo zmielony pieprz1-2 łyżki oliwy do wysmarowania patelni grillowej250 g plastrów wędzonego bekonu, pokrojonych w paski (można zastąpić pokrojonymi w paski plastrami surowego wędzonego boczku)2 jajka160 g kaszy kuskus + 250 ml wrzącej wody1 łyżka masła2 duże szczypty curryPrzygotowanie :Cukinię pokroić na plastry o grubości 1 cm.Doprawić lekko solą i pieprzem z jednej strony.Na patelnię grillową wylać oliwę i rozsmarować ją pędzelkiem po całej powierzchni.Mocno rozgrzać patelnię.Położyć na niej plastry cukinii, dołem do przyprawionej części.Smażyć na średnim płomieniu.Górną stronę cukinii doprawić w podobny sposób jak poprzednio.Odwrócić cukinię na drugą stronę.Smażyć do miękkości w podobny sposób jak poprzednią stronę.W momencie odwracania cukinii na drugą stronę, należy przygotować w tym samym czasie dwie następne patelnie, na których będziemy przesmażać bekon/boczek i jajka.Patelnię przeznaczoną do bekonu rozgrzać bez dodatku tłuszczu.Usmażyć bekon/boczek z jednej strony na większym płomieniu na chrupiąco, odwracając plastry na drugą stronę, aby te również stały się chrupiące.Patelnię przeznaczoną do jajek smarujemy lekko oliwą/olejem.Wbijamy jajka.Delikatnie solimy.Smażymy pod przykryciem na średnim płomieniu do momentu, kiedy się zetną.Pod koniec smażenia wszystkich składników wkładamy kuskus do większej miski.Zalewamy wrzątkiem.Dodajemy masło i zostawiamy na chwilę pod przykryciem, aby napęczniał.Doprawiamy curry.Dodajemy bekon/boczek i cukinię.Mieszamy wszystko.Podajemy natychmiast z usmażonym jajkiem sadzonym.