ßßß


Opis : Desery z zawartością budyniu goszczą u Nas często, ponieważ są pyszne i bardzo lubiane przez Naszą trójkę, więc chętnie często je robię z gwarancją, że ten najbardziej wymagający członek rodziny (mój M.) również zje ten deser ze smakiem. W tym przypadku chyba zadowoliłam go podwójnie, ponieważ banany to jego ulubiony owoc, a budyń to również najczęściej przygotowywany deser przez mojego M.Deser bananowy, który dziś prezentuję to domowy budyń połączony ze zmiksowanymi bananami, czyli naturalny budyń bananowy o bardzo wyraźnym smaku tych owoców.Jest bardzoooo smaczny i sycący ze względu na połączenie budyniu z bananami i do tego wszystkiego bitej śmietany oraz herbatników.Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 4 porcje mieszczące się w pucharkach o poj. 300 mlSkładniki Na Budyń Bananowy:3 duże żółtka1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej350 ml mleka 3,5 %niepełne 0,5 szkl. cukru (100 g)3-4 łyżki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel olejku waniliowego do smakuSkładniki Pozostałe:12 herbatników250 ml śmietany kremówki 30% + 1 pełna łyżka cukru pudru3 dojrzałe średnie banany0,5 małej cytrynyPrzygotowanie Budyniu Bananowego :Żółtka ucieraj ok. 1 min. do momentu, kiedy zjaśnieją, staną się gładkie i nabiorą lekkiej puszystości.W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier z mąką ziemniaczaną tak, aby nie było widać grudek mąki.Do garnka/rondla wsyp mieszankę cukru z mąką.Wlej mleko.Wymieszaj dokładnie.Postaw na średnim płomieniu kuchenki.Mieszaj do momentu, kiedy budyń zacznie się gotować i gotuj ok. 2 min. stale mieszając, aby się nie przypalił.Odstaw na chwilę z płomienia.Podgrzej 3 łyżki mleka.Dodaj je do żółtek.Wymieszaj.Wlej do budyniu.Wymieszaj dokładnie.Postaw na płomień, aby budyń się ponownie zagotował i zgęstniał, nie zapominając o mieszaniu.Zestaw z płomienia.Dodaj esencję waniliową/olejek waniliowy.Wymieszaj dokładnie.Przykryj budyń folią spożywczą.Ostudź.Schłodź w lodówce.Po tym czasie banany obierz ze skórki.Pokrój na plasterki.Skrop sokiem z cytryny.Na każdy pucharek zostaw ok. 5-6 plasterków banana.Resztę zmiksuj blenderem na gładkie puree.Połącz z budyniem tak, aby utworzyło gładką masę (w razie potrzeby możesz zmiksować mikserem ręcznym z trzepaczkami lub zmiksować blenderem przez kilka sekund jak zrobiłam to ja, wtedy budyń stanie się rzadszy, ale gładki).