ßßß Cookit - przepis na Deser Bananowy

Deser Bananowy

nazwa

Wykonanie

Opis : Desery z zawartością budyniu goszczą u Nas często, ponieważ są pyszne i bardzo lubiane przez Naszą trójkę, więc chętnie często je robię z gwarancją, że ten najbardziej wymagający członek rodziny (mój M.) również zje ten deser ze smakiem. W tym przypadku chyba zadowoliłam go podwójnie, ponieważ banany to jego ulubiony owoc, a budyń to również najczęściej przygotowywany deser przez mojego M.
Deser bananowy, który dziś prezentuję to domowy budyń połączony ze zmiksowanymi bananami, czyli naturalny budyń bananowy o bardzo wyraźnym smaku tych owoców.
Jest bardzoooo smaczny i sycący ze względu na połączenie budyniu z bananami i do tego wszystkiego bitej śmietany oraz herbatników.
Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.
Pochodzenie : przepis z internetu
Ilość : 4 porcje mieszczące się w pucharkach o poj. 300 ml
Składniki Na Budyń Bananowy:
3 duże żółtka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka 3,5 %
niepełne 0,5 szkl. cukru (100 g)
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel olejku waniliowego do smaku
Składniki Pozostałe:
12 herbatników
250 ml śmietany kremówki 30% + 1 pełna łyżka cukru pudru
3 dojrzałe średnie banany
0,5 małej cytryny
Przygotowanie Budyniu Bananowego :
Żółtka ucieraj ok. 1 min. do momentu, kiedy zjaśnieją, staną się gładkie i nabiorą lekkiej puszystości.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier z mąką ziemniaczaną tak, aby nie było widać grudek mąki.
Do garnka/rondla wsyp mieszankę cukru z mąką.
Wlej mleko.
Wymieszaj dokładnie.
Postaw na średnim płomieniu kuchenki.
Mieszaj do momentu, kiedy budyń zacznie się gotować i gotuj ok. 2 min. stale mieszając, aby się nie przypalił.
Odstaw na chwilę z płomienia.
Podgrzej 3 łyżki mleka.
Dodaj je do żółtek.
Wymieszaj.
Wlej do budyniu.
Wymieszaj dokładnie.
Postaw na płomień, aby budyń się ponownie zagotował i zgęstniał, nie zapominając o mieszaniu.
Zestaw z płomienia.
Dodaj esencję waniliową/olejek waniliowy.
Wymieszaj dokładnie.
Przykryj budyń folią spożywczą.
Ostudź.
Schłodź w lodówce.
Po tym czasie banany obierz ze skórki.
Pokrój na plasterki.
Skrop sokiem z cytryny.
Na każdy pucharek zostaw ok. 5-6 plasterków banana.
Resztę zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Połącz z budyniem tak, aby utworzyło gładką masę (w razie potrzeby możesz zmiksować mikserem ręcznym z trzepaczkami lub zmiksować blenderem przez kilka sekund jak zrobiłam to ja, wtedy budyń stanie się rzadszy, ale gładki).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/deser-bananowy.html