Wykonanie



Opis : Desery z zawartością budyniu goszczą u Nas często, ponieważ są pyszne i bardzo lubiane przez Naszą trójkę, więc chętnie często je robię z gwarancją, że ten najbardziej wymagający członek rodziny (mój M.) również zje ten deser ze smakiem. W tym przypadku chyba zadowoliłam go podwójnie, ponieważ
banany to jego ulubiony
owoc, a
budyń to również najczęściej przygotowywany deser przez mojego M.Deser
bananowy, który dziś prezentuję to domowy
budyń połączony ze zmiksowanymi
bananami, czyli naturalny
budyń bananowy o bardzo wyraźnym smaku tych
owoców.Jest bardzoooo smaczny i sycący ze względu na połączenie budyniu z
bananami i do tego wszystkiego
bitej śmietany oraz
herbatników.Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 4 porcje mieszczące się w pucharkach o poj. 300 mlSkładniki Na
Budyń Bananowy:3 duże
żółtka1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej350 ml
mleka 3,5 %niepełne 0,5 szkl.
cukru (100 g)3-4 łyżki
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel
olejku waniliowego do smakuSkładniki Pozostałe:12
herbatników250 ml
śmietany kremówki 30% + 1 pełna łyżka
cukru pudru3 dojrzałe średnie
banany0,5 małej
cytrynyPrzygotowanie Budyniu
Bananowego :
Żółtka ucieraj ok. 1 min. do momentu, kiedy zjaśnieją, staną się gładkie i nabiorą lekkiej puszystości.W oddzielnym naczyniu wymieszaj
cukier z
mąką ziemniaczaną tak, aby nie było widać grudek
mąki.Do garnka/rondla wsyp mieszankę
cukru z
mąką.Wlej
mleko.Wymieszaj dokładnie.Postaw na średnim płomieniu kuchenki.Mieszaj do momentu, kiedy
budyń zacznie się gotować i gotuj ok. 2 min. stale mieszając, aby się nie przypalił.Odstaw na chwilę z płomienia.Podgrzej 3 łyżki
mleka.Dodaj je do
żółtek.Wymieszaj.Wlej do budyniu.Wymieszaj dokładnie.Postaw na płomień, aby
budyń się ponownie zagotował i zgęstniał, nie zapominając o mieszaniu.Zestaw z płomienia.Dodaj esencję waniliową/olejek
waniliowy.Wymieszaj dokładnie.Przykryj
budyń folią spożywczą.Ostudź.Schłodź w lodówce.Po tym czasie
banany obierz ze skórki.Pokrój na plasterki.
Skrop sokiem z cytryny.Na każdy pucharek zostaw ok. 5-6 plasterków
banana.Resztę zmiksuj blenderem na gładkie puree.Połącz z
budyniem tak, aby utworzyło gładką masę (w razie potrzeby możesz zmiksować mikserem ręcznym z trzepaczkami lub zmiksować blenderem przez kilka sekund jak zrobiłam to ja, wtedy
budyń stanie się rzadszy, ale gładki).