Wykonanie



Opis : Przy tym cieście nauczyłam się cierpliwości do ciast ucieranych i choć ja użyłam miksera, podziwiam kucharki, które posługują się ręcznym wałkiem do babki.Po raz pierwszy, gdy spróbowałam tego ciasta, bardzo mi zasmakowało. Chyba najbardziej ze wszystkich ucieranych ciast, jakie
jadłam, dlatego musiałam zdobyć ten przepis. Gdy w końcu nadszedł sezon na
truskawki, odświeżyłam przepis, który czekał na to ok. 1. roku.Ciasto wyszło pysznie, a jego największą zaletą jest to, że na drugi i trzeci dzień smakuje tak samo smacznie. W razie braku czasu, możemy z czystym sumieniem upiec ciasto dzień wcześniej i w dalszym ciągu będzie miało lekko zbitą konsystencję jak przystało na ciasto ucierane, ale w tym wszystkim będzie lekko mokre i miękkie. Pod piaskową kruszonką kryje się pianka. Osobiście pomyliłam kolejność, gdyż pianka powinna znajdować się pod
owocami, ale w ten sposób również było pysznie. No, może pianka wyszłaby wyższa, gdybym położyła
owoce pod nią, a nie na nią, ale o tym już przekonam się razem następnym razem. Piankę możemy również przygotować według swoich upodobań. Otóż pianka może być kisielowa lub budyniowa. Ja użyłam do ciasta
truskawek, bo z nimi najbardziej smakuje mi to ciasto, więc pianką w moim wykonaniu przybliża do tego smaku, ponieważ użyłam
kisielu truskawkowego. Możemy również użyć każdego innego
kisielu lub budyniu. Wybór należy do nas.Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis dostałam od teściowejIlość : blaszka o wym. 32/23 cmSkładniki Na Ciasto :1 kostka masła/margaryny (250 g)0,5 szkl.
cukru kryształu1
cukier waniliowy2 duże
jajka i 3 duże
żółtka lub 3 średnie
jajka i 3 średnie
żółtka4 pełne łyżki gęstej
śmietany (może być kwaśna)2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubate szkl.
mąkiSkładniki Pozostałe:
owoce (u mnie
truskawki; na blaszkę o wyżej podanych wymiarach wystarczyło mi 300 g; przy użyciu
owoców z pestkami,waga danych
owoców powinna być większa)Składniki Na Piankę :pozostałe
białka0,5 szkl.
cukru kryształu1
kisiel lub
budyń o wybranym smaku (na 0,5 l płynu )Składniki Na Kruszonkę :80 g miękkiego masła/margaryny2 pełne łyżki
cukru1
cukier waniliowy4 pełne łyżki
mąki pszennej4 pełne łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie Ciasta :Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą konsystencję.Dodawać stopniowo
cukier kryształ wraz z
cukrem waniliowym, stale ucierając do momentu, kiedy
cukier lekko się rozpuści.Dodać
żółtka i ucierać 2-3 min.Dodawać po jednym
jajku i każde ucierać ok. 1 min.Dodać
śmietanę i utrzeć dla połączenia się składników.Dodawać stopniowo przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia (na początek najlepiej dodać 1. szkl. i ucierać dla połączenia się składników, a następnie 2. szkl.
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia i ucierać dla połączenia się składników).Wylać ciasto do formy i wyrównać.Wyłożyć umyte, usunięte z szypułek, dobrze odsączone lub osuszone i pokrojone w połówki
truskawki (inne
owoce w mniej więcej takim samym rozmiarze).Przygotowanie Pianki :W oddzielnej misce suchymi trzepakami ubić
białka na sztywno.Dodać
cukier.Ubijać, aż
cukier się lekko rozpuści, a piana stanie się sztywna i lśniąca.Wsypać wybrany
budyń lub
kisiel.Ubić/Zmiksować, aby składniki połączyły się.Wyłożyć na
owoce i wyrównać.Przygotowanie Kruszonki :Włączyć piekarnik na 180*C.Do miski włożyć masło/margarynę w mniejszych kawałkach.Dodać
cukier kryształ i
cukier waniliowy.Dodać obie
mąki.Składniki rozcierać w palcach do momentu powstania sypkiej kruszonki z małymi grudkami masła/margaryny.Kruszonkę równo rozsypać po powierzchni pianki.Przygotowanie Końcowe :Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 45-50 min. do tzw. suchego patyczka.Ciasto wyciągnąć z piekarnika po ok. 15 min. po upieczeniu.Ciasto ostudzić.Kroić po ostudzeniu.