ßßß Cookit - przepis na Krajanka Z Rabarbarem I Pełnoziarnistą Kruszonką

Krajanka Z Rabarbarem I Pełnoziarnistą Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Opis : W czasie sezonu na rabarbar, aż grzech nie wykorzystać tego owocu w wypieku. Co prawda ja nie przepadam za nim w postaci solo, ponieważ jest dla mnie za kwaśny, ale mam swój patent na ten kwaśny owoc. Otóż posypuję rabarbar brązowym cukrem i podczas pieczenia owoce rozpadają się i tworzą tak jakby syrop, który po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Rabarbar ma lekko karmelowy posmak. Ciasto z krajanki balansuje pomiędzy ciastem ucieranym a półkruchym. A kruszonka jest bardzo chrupiąca i pełnoziarnista, więc jeśli ktoś już kiedyś upodobał sobie pełnoziarniste wypieki, to ta krajanka zasmakuje mu na pewno.
Ciasto można podawać w ciepłej postaci chwilę po upieczeniu lub ostudzone podgrzać w mikrofalówce i podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Druga opcja to podanie na zimno, gdzie smakuje równie smacznie - rzecz gustu.
Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne, więc polecam.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : forma o wym. 23/32 cm
Składniki Na Ciasto :
200 g margaryny o zimnej temp.
300 g mąki pszennej
100 g cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki Na Wypełnienie Ciasta :
ok. 0,5 kg rabarbaru (umytego, oczyszczonego i pozbawionego liści)
3 czubate łyżki ciemnego brązowego cukru
Składniki Na Kruszonkę :
0,5 kostki zamrożonej margaryny *
0,5 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g białej czekolady o zimnej temp.
(bezpośrednio wyciągniętej z zamrażalnika, gdzie należy ją wcześniej do niego włożyć na 2 godz., aby była zamrożona)
Przygotowanie Ciasta I Wypełnienia :
Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść w miarę szybko, aby margaryna nie rozpuściła się w dłoniach poddana ich ciepłej temperaturze lub włożyć margarynę z resztą składników do malaksera/blendera z dużymi nożami i zmiksować. W obu przypadkach powinna powstać zwarta kula ciasta.
Ciasto spłaszczyć i włożyć na 1 godz. do lodówki lub na 15 min. do zamrażalnika w miejscu, gdzie nie ma styczności bezpośrednio z lodem.
Między czasie pokroić rabarbar w kostkę (bez obierania go).
Posypać cukrem.
Wymieszać.
Przygotowanie Kruszonki :
I:
Margarynę pokroić na małe kawałki.
Włożyć do malaksera/blendera z dużymi nożami.
Dodać pozostałe składniki.
Zmiksować na sypko.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/05/krajanka-z-rabarbarem-i-penoziarnista.html