ßßß
Opis : W czasie sezonu na rabarbar, aż grzech nie wykorzystać tego owocu w wypieku. Co prawda ja nie przepadam za nim w postaci solo, ponieważ jest dla mnie za kwaśny, ale mam swój patent na ten kwaśny owoc. Otóż posypuję rabarbar brązowym cukrem i podczas pieczenia owoce rozpadają się i tworzą tak jakby syrop, który po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Rabarbar ma lekko karmelowy posmak. Ciasto z krajanki balansuje pomiędzy ciastem ucieranym a półkruchym. A kruszonka jest bardzo chrupiąca i pełnoziarnista, więc jeśli ktoś już kiedyś upodobał sobie pełnoziarniste wypieki, to ta krajanka zasmakuje mu na pewno.Ciasto można podawać w ciepłej postaci chwilę po upieczeniu lub ostudzone podgrzać w mikrofalówce i podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Druga opcja to podanie na zimno, gdzie smakuje równie smacznie - rzecz gustu.Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne, więc polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : forma o wym. 23/32 cmSkładniki Na Ciasto :200 g margaryny o zimnej temp.300 g mąki pszennej100 g cukru2 duże jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSkładniki Na Wypełnienie Ciasta :ok. 0,5 kg rabarbaru (umytego, oczyszczonego i pozbawionego liści)3 czubate łyżki ciemnego brązowego cukruSkładniki Na Kruszonkę :0,5 kostki zamrożonej margaryny *0,5 szkl. cukru kryształu1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej100 g białej czekolady o zimnej temp.(bezpośrednio wyciągniętej z zamrażalnika, gdzie należy ją wcześniej do niego włożyć na 2 godz., aby była zamrożona)Przygotowanie Ciasta I Wypełnienia :Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść w miarę szybko, aby margaryna nie rozpuściła się w dłoniach poddana ich ciepłej temperaturze lub włożyć margarynę z resztą składników do malaksera/blendera z dużymi nożami i zmiksować. W obu przypadkach powinna powstać zwarta kula ciasta.Ciasto spłaszczyć i włożyć na 1 godz. do lodówki lub na 15 min. do zamrażalnika w miejscu, gdzie nie ma styczności bezpośrednio z lodem.Między czasie pokroić rabarbar w kostkę (bez obierania go).Posypać cukrem.Wymieszać.Przygotowanie Kruszonki :I:Margarynę pokroić na małe kawałki.Włożyć do malaksera/blendera z dużymi nożami.Dodać pozostałe składniki.Zmiksować na sypko.