Wykonanie

Opis : W czasie sezonu na
rabarbar, aż grzech nie wykorzystać tego
owocu w wypieku. Co prawda ja nie przepadam za nim w postaci
solo, ponieważ jest dla mnie za kwaśny, ale mam swój patent na ten kwaśny
owoc. Otóż posypuję
rabarbar brązowym cukrem i podczas pieczenia
owoce rozpadają się i tworzą tak jakby
syrop, który po upieczeniu smakuje wyśmienicie.
Rabarbar ma lekko karmelowy posmak. Ciasto z krajanki balansuje pomiędzy
ciastem ucieranym a półkruchym. A kruszonka jest bardzo chrupiąca i pełnoziarnista, więc jeśli ktoś już kiedyś upodobał sobie pełnoziarniste wypieki, to ta krajanka zasmakuje mu na pewno.Ciasto można podawać w ciepłej postaci chwilę po upieczeniu lub ostudzone podgrzać w mikrofalówce i podawać z gałką
lodów waniliowych lub
bitą śmietaną. Druga opcja to podanie na zimno, gdzie smakuje równie smacznie - rzecz gustu.Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne, więc polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : forma o wym. 23/32 cmSkładniki Na Ciasto :200 g
margaryny o zimnej temp.300 g
mąki pszennej100 g
cukru2 duże
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSkładniki Na Wypełnienie Ciasta :ok. 0,5 kg
rabarbaru (umytego, oczyszczonego i pozbawionego liści)3 czubate łyżki ciemnego
brązowego cukruSkładniki Na Kruszonkę :0,5 kostki zamrożonej
margaryny *0,5 szkl.
cukru kryształu1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
białej czekolady o zimnej temp.(bezpośrednio wyciągniętej z zamrażalnika, gdzie należy ją wcześniej do niego włożyć na 2 godz., aby była zamrożona)Przygotowanie Ciasta I Wypełnienia :
Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść w miarę szybko, aby
margaryna nie rozpuściła się w dłoniach poddana ich ciepłej temperaturze lub włożyć
margarynę z resztą składników do malaksera/blendera z dużymi nożami i zmiksować. W obu przypadkach powinna powstać zwarta kula ciasta.Ciasto spłaszczyć i włożyć na 1 godz. do lodówki lub na 15 min. do zamrażalnika w miejscu, gdzie nie ma styczności bezpośrednio z
lodem.
Między czasie pokroić
rabarbar w kostkę (bez obierania go).Posypać
cukrem.Wymieszać.Przygotowanie Kruszonki :I:
Margarynę pokroić na małe kawałki.Włożyć do malaksera/blendera z dużymi nożami.Dodać pozostałe składniki.Zmiksować na sypko.