ßßß Cookit - przepis na Szpinak Po Wiejsku

Szpinak Po Wiejsku

nazwa

Wykonanie

Opis : Szpinak szpinakowi nierówny, a raczej jego przyrządzenie.
Pamiętam go z dzieciństwa z amerykańskich filmów. Na słowo szpinak serialowe dzieci reagowały jak na coś niewyobrażalnie pozbawionego smaku, więc bardzo zniechęciło mnie to do jego spróbowania. W domu z reguły po prostu był nieznany i nikt go nie przyrządzał. Zmieniło się to, gdy poznałam swojego przyszłego męża. Jego mama przyrządza szpinak tak pysznie, że nawet dzieci go zajadają i proszą o dokładkę. Od tamtego czasu, gdy spróbowałam szpinaku wg tego przepisu, twierdzę i przekonuję innych, że to warzywo nie jest nikomu straszne.
Szpinak jest kremowy i wprost rozpływa się w ustach, a czosnek doskonale wydobywa jego smak (taka lekka smaczna papka, nie trawa!).
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia polska; lekko zmodyfikowany przepis mojej teściowej
Ilość : 4 porcje
Składniki :
2 łyżki masła
1 większy ząbek czosnku
1 paczka mrożonego szpinaku (750 g)
4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Przygotowanie :
Na patelni rozpuścić masło.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć kilka sekund.
Dodać zamrożony lub odmrożony szpinak wraz z jego sokami.
Smażyć do całkowitej miękkości szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut często mieszając.
Gdy szpinak wyparuje wszystkie swoje soki, można podlać go małą ilością wody.
Dodać śmietanę.
Wymieszać.
Oprószyć mąką.
Natychmiast zamieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
Smażyć ok. 2-5 min.
Podawać solo, z pure ziemniaczanym i sadzonym jajkiem wraz z maślanką lub kefirem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/szpinak-po-wiejsku.html