Wykonanie


Opis :
Szpinak szpinakowi nierówny, a raczej jego przyrządzenie.Pamiętam go z dzieciństwa z amerykańskich filmów. Na słowo
szpinak serialowe dzieci reagowały jak na coś niewyobrażalnie pozbawionego smaku, więc bardzo zniechęciło mnie to do jego spróbowania. W domu z reguły po prostu był nieznany i nikt go nie przyrządzał. Zmieniło się to, gdy poznałam swojego przyszłego
męża. Jego mama przyrządza
szpinak tak pysznie, że nawet dzieci go zajadają i proszą o dokładkę. Od tamtego czasu, gdy spróbowałam
szpinaku wg tego przepisu, twierdzę i przekonuję innych, że to warzywo nie jest nikomu straszne.
Szpinak jest kremowy i wprost rozpływa się w ustach, a
czosnek doskonale wydobywa jego smak (taka lekka smaczna papka, nie trawa!).Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; lekko zmodyfikowany przepis mojej teściowejIlość : 4 porcjeSkładniki :2 łyżki
masła1 większy ząbek
czosnku1 paczka
mrożonego szpinaku (750 g)4 łyżki gęstej
śmietany 12% lub 18%2 łyżki
mąki pszennejsólpieprzPrzygotowanie :Na patelni rozpuścić
masło.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.Smażyć kilka sekund.Dodać zamrożony lub odmrożony
szpinak wraz z jego
sokami.Smażyć do całkowitej miękkości
szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut często mieszając.Gdy
szpinak wyparuje wszystkie swoje
soki, można podlać go małą ilością
wody.Dodać
śmietanę.Wymieszać.Oprószyć
mąką.Natychmiast zamieszać, aby powstała jednolita konsystencja.Smażyć ok. 2-5 min.Podawać
solo, z
pure ziemniaczanym i
sadzonym jajkiem wraz z
maślanką lub
kefirem.