Wykonanie

Opis : O leniwych pierogach z reguły słyszy się, że jest to proste,szybkie i smaczne danie. Któż ich nie lubi, a może uwielbia? Ale pytanie czy lubicie te właściwe, zadajcie sobie sami. Ze wszystkim się zgodzę, ale uzasadnię w jakich sytuacjach mówię im 3
razy "tak".Po pierwsze, przepis na pierogi leniwe jest łatwy, ponieważ nie trzeba się przy nim napracować, ale podejdźmy do niego z cierpliwością i dystansem, żeby doprowadzić danie do końca.Po drugie, pierogi robi się szybko, ale nie przesadzajmy z tym określeniem. Gdy nasza masa nie jest zwięzła, a wręcz lekko rzadka, a taka właśnie jest najlepsza, musimy nabrać odrobinę cierpliwości, o której już wcześniej wspomniałam, gdyż nasza praca nie będzie szła w oka mgnieniu.Po trzecie pierogi leniwe są bardzo smaczne, ale tylko wtedy, gdy masa na pierogi nie jest bardzo zwarta i nie posiada dużej ilości
mąki. W takim przypadku
mąka łączy się z
serem i tworzy jednolitą masę, która po ugotowaniu jest zbyt gumiana i nie czuć w niej
sera, a nie po to go kupujemy i dodajemy w takiej ilości, żeby obejść się smakiem.Podsumowując chciałam powiedzieć, że metodą spróbuj i zrób, a następnie metodą prób i błędów, uznaję te pierogi za takie, które
mogę polecić dalej i dalej i dalej. Nie uznaję zatem pierogów leniwych o kluskowej gumianej konsystencji, w której nie jest wyczuwalny
ser biały. Po wykonaniu tego przepisu, wyjdą Wam pyszne pierogi leniwe z grudkami
sera.I jeszcze jedna sprawa, pamiętajmy, że będąc w barze
mlecznym lub sklepie i kupując pierogi leniwe, najsmaczniejsze są te, które nie wyglądają najładniej (patrz zdjęcie do góry).Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 3 porcjeSkładniki :550 g
półtłustego sera białego (niezmielony
twaróg!)2
jajka6 płaskich łyżek
cukru kryształu1 łyżeczka
olejku waniliowego7 płaskich łyżek
mąki pszennej3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 szkl.
mąki pszennej do obtaczaniaSkładniki Dodatkowe :3-4 łyżki
masła3 łyżki
bułki tartejcukiercynamon (opcjonalnie)Przygotowanie :
Twaróg delikatnie pokruszyć do miski.Wbić
jajka.Dodać
cukier.Wlać
olejek waniliowy.Dodać obie
mąki.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.Do małego naczynia wsypać
mąkę.Nabierać na łyżeczkę odrobinę masy.Kłaść masę na
mąkę i obtaczać jej wierzchnią część z każdej strony (w przeciwnym razie pierogi rozgotują się w wodzie, a wręcz rozpłyną się, ponieważ w środku nie mają zwartej konsystencji; obtoczona powierzchnia zapewnia im ochronę jak skorupka
jajka).Na deskę lub jakąś płaską powierzchnie posypać nieznacząco
mąkę.Kłaść gotowe pierogi na tej powierzchni.Lekko je spłaszczyć, jeśli są bardzo okrągłe (wtedy szybciej się ugotują).

12. Zagotować
wodę.13. Gotowe pierogi kłaść na średnio gotującą się
wodę.14. Po włożeniu ich do
wody, po chwili lekko je zamieszać, aby nie przykleiły się do siebie.15. Gotować ok. 0 , 5 -1 min. po wypłynięciu na wierzch.16. Gotowe wyciągnąć na sitko.17. Delikatnie przepłukać ciepłą
wodą lub nalać ciepłej
wody do naczynia większego niż średnica naszego sitka, a następnie zamoczyć na chwilę sitko z pierogami w tym naczyniu z
wodą (dosłownie zamoczyć na 2 sek. i wyciągnąć), aby pierogi nie sklejały się i zahartowały się, a także zmieniły z miękkiej postaci w bardziej zwartą.18. W przypadku, gdy
woda jest mętna i widać w niej dużo tzw. "śmieci" od pierogów należy ją zmienić na świeżą, aby kluski nie przywarły do dna przy gotowaniu następnej porcji.19. Rozpuścić
masło.20. Dodać
bułkę tartą.21. Smażyć do zrumienienia
bułki.22. Polać po pierogach leniwych.23. Posypać
cukrem i
cynamonem.24. Podawać.