ßßß Cookit - przepis na Bitter Chocolate Puddings, czyli Czekoladowe Puddingi Babkowe

Bitter Chocolate Puddings, czyli Czekoladowe Puddingi Babkowe

nazwa

Wykonanie

Opis : Czekoladowe puddingi babkowe - tak określam ten wypiek w swoim tłumaczeniu.
Bardzo podobne do Brownie, ponieważ są gęste, ciężkie, wilgotne, zakalcowate, ale gąbczaste i mega czekoladowe, więc nie dla każdego, bo nie każdy lubi smak gorzkiej czekolady (następnym razem spróbuję zrobić z czekoladą deserową, będzie to profanacja tego deseru, ale może moje dziecko zje je ze smakiem, a ja nie będę już potrzebowała dodatku bitej śmietany).
Jako, że mój mąż zareagował na ten deser bardzo pozytywnie, co nie zdarza się często (cytuję: "Ale wiesz, to ciastko dobre było, naprawdę, co ty tam dałaś, nadziałaś szprycą roztopioną czekoladę?" :) ), a warto wspomnieć, że nie lubi np. murzynka, uważam, że mogę również określić ten wypiek deserem dla facetów.
Środek ciastka wygląda jak budyń czekoladowy i tak właśnie smakuje.
Owy wypiek podaje się na ciepło, inaczej wnętrze zastyga.
Idealnie nadaje się jako elegancki deser, ponieważ ramekiny dodają mu tej powagi, a podać go można z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Do plusów tego wypieku należy również zaliczyć błyskawiczne oraz proste wykonanie z małym nakładem kosztów oraz ilości składników.
Pochodzenie : przepis z czasopisma "Baked and Delicious"
Ilość : 4 porcje, upieczone w formach o poj. 200 ml lub 6 porcji, upieczonych w formach o poj. 150 ml (ja miałam ramekiny o poj. 200 ml)
Składniki :
125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
125 g niesolonego masła lub margaryny + odrobinę na wysmarowanie foremek
150 g cukru
2 duże jajka
2 duże żółtka
50 g mąki pszennej
Przygotowanie :
Foremki wysmarować masłem.
Do rondla/garnuszka wlać wodę (5-7 cm od dna).
Zagotować.
Do rondla/garnuszka włożyć inne naczynie (tak, aby zawisło nad wodą).
Włożyć margarynę i połamaną w kostkę czekoladę.
Mieszać do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników na parze.
Ostudzić połączoną masę (można przyspieszyć ten proces przez włożenie naczynia do zimnej wody i częste mieszanie; ale nie pozwalając na większe zgęstnienie masy).
Rozgrzać piekarnik do 190*C (z termoobiegiem 180*C).
W innym naczyniu utrzeć/zmiksować jajka oraz żółtka wraz z cukrem ok. 2 min.
Dodać do czekolady.
Wymieszać dobrze.
Dodać mąkę.
Dokładnie wymieszać, aby masa całkowicie połączyła się i w całości tworzyła jednolitą konsystencję.
Natychmiast wylać równą ilość masy do foremek.
Włożyć foremki do piekarnika.
Piec do 20 min. małe foremki, a do 25 min. większe foremki, nie dopuszczając do dużego pęknięcia wierzchu ciasta, ponieważ może to spowodować wypłynięcie na wierzch czekolady, a co za tym idzie zmniejszy to ilość "budyniu czekoladowego" w środkowej części babeczki.
Konsumować po 3-10 min. po wyciągnięciu z piekarnika (można później, ale babeczkę należy jeść na ciepło, inaczej środek zastygnie i tym samym będzie twardy) i podawać solo, z cukrem pudrem, lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/bitter-chocolate-puddings-czyli.html