ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa z serowymi kluseczkami

Zupa pieczarkowa z serowymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pieczarki 600 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pory 3 sztuk
bulion warzywny 2.5 szklanek
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowych
tymianek 4 gałązki
jajka 1 sztuk
bułka tarta 3,5 łyżek stołowych
ser żółty ostry 500 gramów
ser żółty gołda 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, pokrojone w duże kawałki pieczarki obsmażyć na oliwie z masłem i przełożyć do garnka. Dorzucić oczyszczone, pokrojone w plasterki pory, wlać kilka łyżek bulionu, dodać zioła i dusić do miękkości. Wlać resztę bulionu, doprawić sola oraz pieprzem i zabielić śmietaną.
Kluseczki: wymieszać jajko ze startymi serami oraz bułką tartą i formować spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dać więcej sera lub bułki), wrzucać na lekko osolony wrzątek. Wyjmować,m gdy tylko się zetną.
Przełożyć do miseczek, zalać zupa i posypać listkami tymianku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z serem
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11311/Zupa-pieczarkowa-z-serowymi-kluseczkami