Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pieczarki 600 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pory 3 sztuk
bulion warzywny 2.5 szklanek
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowych
tymianek 4 gałązki
jajka 1 sztuk
bułka tarta 3,5 łyżek stołowych
ser żółty ostry 500 gramów
ser żółty gołda 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, pokrojone w duże kawałki
pieczarki obsmażyć na
oliwie z
masłem i przełożyć do garnka. Dorzucić oczyszczone, pokrojone w plasterki
pory, wlać kilka łyżek
bulionu, dodać
zioła i dusić do miękkości. Wlać resztę
bulionu, doprawić
sola oraz
pieprzem i zabielić
śmietaną.Kluseczki: wymieszać
jajko ze startymi
serami oraz
bułką tartą i formować spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dać więcej
sera lub
bułki), wrzucać na lekko osolony wrzątek. Wyjmować,m gdy tylko się zetną.Przełożyć do miseczek, zalać zupa i posypać listkami
tymianku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
seremZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: