Wykonanie
Składniki:gotowe
ciasto francuskie (nie polecam mrożonego)
pieczarkiporżółty sertymianek (najlepszy świeży)
sól i
pieprzoliwa z oliwek/ klarowane
masłoMyjemy, kroimy i smażymy
pieczarki. Dodajemy
por i podsmażamy do jego miękkości. Można go usmażyć na osobnej patelni i wrzucić do
pieczarek. Całość doprawiamy
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Pozostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy dużo tłuszczu warto odcedzić jego nadmiar. Rozwijamy
ciasto francuskie, wykrawamy z niego kwadraty. Wielkość kwadratów zależy od tego, jakie chcemy
mieć ciastka. Układamy na kawałkach ciasta farsz, składamy ciasto np. w trójkąty (moje ulubione). Na
ciastko kładziemy plaster
sera. Układamy na blasze, ja zostawiam je na papierze od
ciasta francuskiego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (sprawdzić opis na opakowaniu ciasta) i pieczemy tak długo, aż
ser się zarumieni i
ciastka wyrosną. Osobiście wolę je zimne, ale można je jeść ciepłe.Smacznego!