ßßß Cookit - przepis na Zapiekane łódeczki z porów

Zapiekane łódeczki z porów

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pory 2 sztuk
szynka 200 gramów
jajka 6 sztuk
ser żółty 200 gramów
pieczarki 100 gramów
dymka 4 sztuk
szczypiorek 0,5 porcja
masło 3 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone jasne części porów przekroić wzdłuż tak, by powstały łódeczki. Włożyć do osolonego wrzątku i blanszować 4 minuty. Wyjąć i osaczyć. Kilka pędów szczypiorku krótko z blanszować i wyjąć, a resztę posiekać. 4 jajka ugotować na twardo. ostudzone obrać i pokroić w drobną kostkę. Oczyszczone, pokrojone dymki zeszklić na 2 łyżach masła. Dodać oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojona w kostkę szynkę i smażyć 3 minuty, przestudzić. Dodać pokrojone jajka oraz starty ser i posiekany szczypiorek. Wbić 2 surowe jajka. Mieszając, doprawić do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Farsz włożyć do połówek porów i zawiązać blanszowanym szczypiorkiem. Ułożyć pory w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Podlać kilkoma łyżkami wody. zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się zrumieni, a jajka zetną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11601/Zapiekane-lodeczki-z-porow