Wykonanie
Korzystając z przepisu podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii
Child stworzyłyśmy delikatny omlet z
szynką i
serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się w ustach wraz z delikatnie stopionym
serem i lekko podgrzaną
szynką. Poezja
śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5 minut. Koniecznie spróbujcie!
Ilosc porcji: 1Czas przygotowania: 5 minutSkładniki:
3
jajkaSzczypiorek2 plasterki
żółtego sera (fantastyczną promocję na
żółty ser znajdziecie TUTAJ)2 plasterki ulubionej
szynkiSól,
pieprz2 łyżeczki
wodyŁyżeczka
masłaWbijamy
jajka do miski, dodajemy
wodę oraz
szczypiorek i
zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką.
Szynkę oraz
ser tniemy w paseczki. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią
masło. Czekamy na moment aż
masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wylewamy mieszaninę jajeczną na patelnie i potrząsamy nią by
jajka rozlały się na całej powierzchni. Trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż
jajka na dnie zaczną się ścinać. Na jednej połowie układamy kawałki
sera i
szynki. Zaczynamy zsuwać omlet częścią z dodatkami na talerz. Zsuwamy do połowy, a następnie patelnią zamykamy omlet na pół. Zjadamy z kawałkiem tostu koniecznie na ciepło.