Wykonanie
Inspiracją do tego dania był przepis Rachel Khoo z kanału BBC Food na muffiny
chlebowe. Ona robiła swoje z
bekonem i zalewała je
sosem beszamelowym. Ja odniosłam się do tematu Wielkanocy stąd kształt koszyczków dzięki
kabanosom i nieco lżejsze nadzienie, bo przecież stoły wielkanocne będą uginać się od jaj i sałatek z
majonezem, a także wielu innych smakołyków.
Składniki:Proporcja zależy od ilości koszyczków, które chcemy przygotować - u mnie 4 koszyczki4 małe
jajka (klasy M)4 kromki
pszennego chleba tostowego4 plasterki ulubionej
szynkigarść posiekanego
szczypiorkugarść startego
zółtego sera2 niewielkie
pieczarki2 laski
kabanosa2 łyżki
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku . W tym czasie z
chleba usuwamy skórki i delikatnie rozwałkowujemy kromki, aby zrobiły się cieńsze. Następnie płynnym
masłem smarujemy kawałki
chleba z obu stron. Formę do muffinek także lekko natłuszczamy i umieszczamy w niej kromki - wpychamy by uformować koszyczki. Należy to robić delikatnie, by
chleb się nie połamał. W każdym
chlebowym koszyczku układamy: plaster
szynki,
pieczarki oraz
szczypiorek. Na górę wbijamy
jajko - po jednym na koszyczek). Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180st. i pieczemy 7 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i posypujemy koszyczki startym,
żółtym serem. Zapiekamy kolejne 5-7min. Po wyjęciu z piekarnika robimy pałączki z kawałków
kabanosa (wbijamy je w koszyczek). Podajemy na ciepło. Smacznego!