ßßß Cookit - przepis na Wytrawne Koszyczki Wielkanocne

Wytrawne Koszyczki Wielkanocne

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do tego dania był przepis Rachel Khoo z kanału BBC Food na muffiny chlebowe. Ona robiła swoje z bekonem i zalewała je sosem beszamelowym. Ja odniosłam się do tematu Wielkanocy stąd kształt koszyczków dzięki kabanosom i nieco lżejsze nadzienie, bo przecież stoły wielkanocne będą uginać się od jaj i sałatek z majonezem, a także wielu innych smakołyków.
Składniki:
Proporcja zależy od ilości koszyczków, które chcemy przygotować - u mnie 4 koszyczki
4 małe jajka (klasy M)
4 kromki pszennego chleba tostowego
4 plasterki ulubionej szynki
garść posiekanego szczypiorku
garść startego zółtego sera
2 niewielkie pieczarki
2 laski kabanosa
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku . W tym czasie z chleba usuwamy skórki i delikatnie rozwałkowujemy kromki, aby zrobiły się cieńsze. Następnie płynnym masłem smarujemy kawałki chleba z obu stron. Formę do muffinek także lekko natłuszczamy i umieszczamy w niej kromki - wpychamy by uformować koszyczki. Należy to robić delikatnie, by chleb się nie połamał. W każdym chlebowym koszyczku układamy: plaster szynki, pieczarki oraz szczypiorek. Na górę wbijamy jajko - po jednym na koszyczek). Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180st. i pieczemy 7 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i posypujemy koszyczki startym, żółtym serem. Zapiekamy kolejne 5-7min. Po wyjęciu z piekarnika robimy pałączki z kawałków kabanosa (wbijamy je w koszyczek). Podajemy na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/03/wytrawne-koszyczki-wielkanocne.html