ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegoogórki sałatkowe 2 sztukrzodkiewka, pęczek 1 sztukziarno słonecznika 4 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkicebula 1 sztukkoperek, pęczek 0,5 sztukjogurt naturalny 150 gramówserek śmietankowy 100 gramówsok z cytryny 2 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte ogórki razem ze skórką pokroić wzdłuż na cienkie paski. Oczyszczone rzodkiewki pokroić w słupki. Ziarno słonecznika zrumienić na suchej patelni i wystudzić. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać. Opłukany koperek, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.Sos tzatziki: jogurt wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, posiekany czosnek i 2/3 posiekanego koperku oraz cebulę, mieszając doprawić do smaku solą i pieprzem.Pokrojone rzodkiewki i ogórki przełożyć na półmisek lub do salaterki, skropić oliwą i lekko przemieszać. Przed podaniem polać przygotowanym sosem, posypać zrumienionymi pestkami słonecznika oraz pozostałym posiekanym koperkiem. Udekorować gałązkami świeżych ziół. Podawać z bagietka lub grzankami czosnkowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: