Uff .. ! Za na nami gorący weekend ! W takie upały wszyscy marzą o czymś chłodnym, co ugasi pragnienie. A z pewnością nikt w takie dni nie ma ochoty stać przy kuchence i dodatkowo się dogrzewać. Na takie dni idealną zupą jest chłodnik ! W dzisiejszym wydaniu: ogórkowo - rzodkiewkowy. Jeśli ktoś lubi mizerię, na pewno taka wersja chłodnika też będzie smakować.Składniki:2 długie zielone ogórki8 rzodkiewek1 litr maślanki125 g jogurtu naturalnego2 ząbki czosnkułyżka oliwypęczek koperkucytrynasólpieprzPrzygotowanie:Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewkicytryną.Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.Smacznego! :)