Wykonanie
Tzatziki – tradycyjna grecka przystawka. Zresztą, z tego co pamiętam pierwszy raz miałam okazję je jeść właśnie w Grecji w połączeniu z pitagyrosem hmmmmm ;) I jakbym się tak zastanowiła, to jest chyba mój ulubiony dip :) Bardzo lubię używać do różnych potraw
czosnek, chociaż wielką fanką
sosów czosnkowych (a już na pewno nie kupnych) nie jestem… Ale tzatziki to zupełnie inna sprawa! :) Najbardziej podoba mi się to, że w sosie są elementy do podgryzienia ;) Oczywiście wielki plus za jego orzeźwiający i delikatny smak! :) Do tego dochodzi nam jego wszechstronne zastosowanie – do
mięs, do warzyw (surowych, grillowanych), do pizzy, przekąsek (cudowny do Kolokithokeftedes) i sukces gotowy. Czyż to nie ideał wśród dipów? P.s. wśród moich znajomych furorę robi z surowymi
marchewkami – po prostu – i grillowaną
cukinią. :)
Składniki:0,5 litra gęstego
jogurtu greckiego/bałkańskiego/śródziemnomorskiego/serka naturalnegośredniej wielkości świeży
ogórek2-3 ząbki
czosnkupół pęczku
koperkukilka kropli
soki z cytrynyłyżka
oliwyświeżo zmielony
pieprzsólWykonanie:
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odkładamy na chwilę na bok.
Koperek drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy
ogórek puści
wodę dokładnie go odciskamy. Do miseczki wlewamy jogurt/serek dodajemy wyciśnięty
ogórek,
czosnek,
koperek,
oliwę i kilka kropel
soku z cytryny. Delikatnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy
pieprzem i
solą. Ostawiamy do lodówki, aby się schłodził. Smacznego!